Hvordan kan du tage portrætter, som har ‘Wow’ faktor?

I dag og i morgen vil jeg tale om at tage portrætter, der er lidt ud af boksen. Du ser det er alle sammen meget godt og godt at have et portræt der følger alle regler – men det ramte mig som jeg var surfe på Flickr i dag, ofte de mest slående portrætter er dem, bryde alle regler.
Jeg ønsker at se på nogle måder at bryde ud af formen og tage slående portrætter af bruddet (eller i det mindste bøjning) reglerne og tilføje en lille tilfældighed i dine portrætfotografering. Jeg vil dele ti af disse tips i dag og yderligere ti i morgen (update: du kan se den anden del her).
portrætfoto-mand0

1. ændre dit perspektiv

De fleste portrætter er taget med kameraet på (eller omkring) øjenhøjde af emnet. Mens dette er god sund fornuft – kan helt ændre den vinkel, som du skyde fra give dit portræt en ægte WOW-faktor. Få højt op og skyde på dit emne eller komme så tæt på jorden som du kan og skyde. Uanset hvad du vil se dit motiv fra en vinkel, der er bundet til at skabe interesse.

2. spil med øjenkontakt

Det er forbløffende, hvor meget retningen af motivets øjne kan påvirke et billede. De fleste portrætter har emnet ser ned linsen – noget, der kan skabe en reel følelse af forbindelsen mellem et emne og dem, der har set på billedet. Men der er et par andre ting at prøve:

A. ser ud kamera – har motivet fokusere deres opmærksomhed på noget uset og uden for synsfeltet for kameraet. Dette kan skabe en følelse af candidness og også skabe lidt intriger og interesse som seer af skuddet spekulerer på, hvad de søger på. Denne intrige henledes især om, når emnet viser en slags følelser (dvs ‘hvad der gør dem grine?’ eller ‘hvad der gør dem ser overrasket?’). Bare være opmærksom på, at når du har et emne ser ud af rammen, kan du også tegne øjet af beskueren af skud til kanten af billedet også – at tage dem væk fra punktet af interesse i dit skød – genstand. B. leder inden for rammen – Alternativt kunne du have motivet kigger på noget (eller nogen) inden for rammen. Et barn ser på en bold, en kvinde, der kigger på sin nye baby, en mand kigger sultent på en stor tallerken med pasta… Når du giver dit emne, noget at se på det er inde i rammen, du opretter et andet punkt af interesse og et forhold mellem det og din primære emne. Det medvirker også til at skabe ‘historie’ i billedet.

3. bryde reglerne for sammensætning

Der er en masse ‘regler’ derude når det kommer til sammensætning og jeg har altid haft en kærlighed had forhold til dem. Min teori er, at mens de er nyttige at kende og ansætte, at de er også nyttigt at vide så du bevidst kan bryde dem – dette kan føre til iøjnefaldende resultater.
Regel af tredjedele er en, der kan være effektive til at bryde – placere dit emne enten dødpunkt kan undertiden skabe et kraftfuldt billede – eller endda kreative placering med dit emne lige på kanten af et skud kan undertiden skabe interessante billeder.
En anden ‘regel’, som vi ofte taler om i portrætfotografering er at give dit emne værelse til at se på. Dette kan arbejde rigtig godt – men igen, nogle gange regler er lavet til at blive brudt.
portrætfoto-mand1

4. eksperimentere med belysning

Et andet element af tilfældighed, som du kan indføre til din portrætter er den måde at du lyse dem. Der er næsten ubegrænsede muligheder når det kommer til at bruge lys i portrætter.
Side-belysning kan skabe stemning, baggrundsbelysning og silhouetting dit motiv for at skjule deres funktioner kan være stærke.

5. Flyt dit emne ud af deres komfortzone

Jeg var chatter med en fotograf for nylig, som fortalte mig om en corporate portræt skyde, som han havde gjort med en business mand i sit hjem. De havde taget en masse af hoved og skulder billeder, skud ved sit skrivebord, skud foran indrammet grader og andre ‘corporate’ type billeder. De havde alle vendte ud temmelig standard – men der var ikke noget, der virkelig stod ud fra mængden.
Fotografen og emnet aftalt, at der var masser af brugbar skud men de ønskede at skabe noget ‘speciel’ og ud af kassen. Fotografen foreslog de forsøger nogle ‘hoppe’ skud. Emnet var en lidt tøvende i starten, men trådte ud i den ubehagelige zone og klædt i hans jakkesæt og slips begyndte at hoppe!
Skud var fantastisk, overraskende og ganske morsomt. Skyde kulminerede med emnet hoppe i sin pulje til et sidste billede!
Mens dette kan lyde lidt ‘fjollet’ skud endte med at blive præsenteret i en magazine spredt om emnet. Det var en række ud af boksen billeder, der overbeviste bladet han var nogen, at de ønsker at funktionen.

6. skyde åbenhjertigt

Nogle gange stillet skud kan ser lidt… stillede. Nogle mennesker ser ikke god i et stillet miljø og så skifte til en oprigtig type tilgang kan arbejde.
Fotografere dit motiv på arbejdspladsen, med familien eller gøre noget, som de elsker. Dette vil sætte dem mere tryg og du kan ende med at få nogle særlige skud med dem naturligt at reagere på den situation, de befinder sig i. Du kan selv ønsker at få fat i en længere zoom linse til at tage dig ud af deres umiddelbare zone og får virkelig paparazzi med dem. Jeg synes, at dette især kan arbejde når man fotograferer børn.

7. indføre en Prop

Tilføje en prop en slags ind i dine billeder og du opretter et andet punkt af interesse, der kan forbedre dit skød.
Ja du kan løbe risikoen for at tage for meget fokus væk fra dine vigtigste emne men du kunne også virkelig tilføje en følelse af historie og plads til det billede, der tager det i en ny retning og giver den person, du fotograferer et ekstra lag af dybde, som de ikke ville have haft uden prop.
portrætfoto-mand2

8. fokusere på en kropsdel-komme tæt op

Få en linse med en lang brændvidde knyttet til dit kamera – eller få lige tæt i, så du kan bare fotografere en del af motivet. Fotografere en persons hænder, kan øjne, mund eller bare deres lavere kroppen… overlader meget til fantasien af fremviseren af et billede.
Nogle gange er det, hvad der er tilbage af et billede, der siger mere end hvad der er inkluderet.

9. obskure del af motivet

En variation over idéen zoomer ind på en del af kroppen er til at skjule dele af dit portræt motivets ansigt eller krop. Du kan gøre dette med tøj, objekter, deres hænder eller blot ved indramning en del af dem ud af billedet.
Gøre dette betyder, at du overlader lidt til fantasien af den Billedfremviser men også fokusere på dele af motivet, som du vil have dem til at være fokuseret på.

10. tage en række billeder

Skift dit kamera ind i ‘burst’ eller ‘kontinuerlig optagelse’ mode og affyre mere end ét skud ad gangen.
Ved at gøre dette du skabe en serie af billeder, der kunne forelægges sammen i stedet for blot en statisk billede.
Denne teknik kan arbejde meget godt, når du fotograferer børn – eller virkelig nogen aktivt subjekt, der ændrer deres holdning, eller som indebærer i hurtig rækkefølge.