portrætter udendørs

Fotografisk er der mange spændende udfordringer, når man skal tage vellykkede portrætter udendørs. For at få et vellykket billede er det fx vigtigt, at man fotografisk renser ud i sine motiver, da møbler og malerier nemt virker forstyrrende. Her kan man med fordel vælge en stor blænde på fx F4.0 eller F5.6. Vælger man en brændvidde på 50 mm, vil man med en blænde F5.0 få en uskarphed bag den portrætterede, hvis afstanden mellem fotograf og model er to til tre meter.

Tager man et portræt

Tager man et portræt i halvtotal, hvor man kan se modellens torso, så skal afstanden være mere til fem meter mellem fotograf og model, og her bør man vælge blænde F.5.6, så man er sikker på, at skarpheden dækker hele kroppen. Ved at benytte lave blændetal opnår man samtidig den bonus, at man kan anvende hurtigere lukkertider, hvilket igen betyder, at man ikke altid behøver at bruge en ekstern blitz. Samtidig sørger en stor blænde for at gøre baggrunden uskarp, hvilket tit er en fordel, da de  este stuer er fulde af ting, som forstyrrer.

Kreative og dramatiske fotos

Det kan være en god idé at vælge ISO værdier mellem ISO 400 og ISO 1600, da man her får mere lys til sin rådighed, uden at billederne bliver alt for kornede. Ønsker man at tage kreative og dramatiske fotos, så kan man nøjes med at udnytte sollysets indfald fra vinduet. Placér modellen i en lysbræmme, og indstil kameraets lysmåler til spotmåling. Måler man here er lyset er modellens ansigt, vil man få et dynamisk billede, hvor skygger og højlys danner dramatiske mønstre og  gurer omkring modellen.

Se fotos fra internationale fotografer her.

Højlys og skygger

For at undgå, at der kommer for stor kontrast mellem højlys og skygger, kan løsningen være at anvende en ekstern blitz og skyde den af mod en hvid væg eller et hvidt loft , så man derved får opblødt de tunge skygger. Det er let og effektivt. Har man kun én ekstern blitz til rådighed og udelukkende vil lade lyset komme herfra, eksempelvis fra siden, kan man vælge at lade kameraets indbyggede flash være masterblitz, som kan udløse den eksterne blitz, der virker som slave.

Se billeder fra en professionel Aarhus fotograf.

Hvis man vil undgå lys fra den indbyggede blitz i billedet, kan man i mange kameraer indstille den til at fyre af en brøkdel før, billedet bliver taget. Det indstiller man i kameraets menu. Det korte og tidlige lysglimt er nok til at udløse den eksterne blitz.