Synet bedrager, – måske.

Vi mennesker er bygget ens, men er alligevel så forskellige som noget kan være. Der findes ikke 2 100% ens mennesker i denne verden. Derfor er vi på mange områder nødt til, at finde en fællesnævner.

Sådan er det også med farver. Vi ved alle, at en postkasse er rød, solen er gul og sneen er hvid. Men er det nu også altid sådan? Nej, faktisk ikke. Det kommer jo helt an på, om vi er farveblinde, har solbriller på eller slukker lyset (nå ja, måske ikke lige med solen).

Fælles standard

Når vi taler om fotografier, som vi ser på vores computer, tablet, telefon eller TV, forventer vi at farverne er korrekte. Vi har investeret alt for mange penge i kamera, objektiver og software. Derfor MÅ det jo være korrekt. Forkert!

Der findes mange forskellige paletter af farver, som alle jo er korrekte farver. De er i hvert fald korrekte, så længe de bliver set under de lysforhold som ’skaberen’ havde.

Kalibrer din skærm

Hvis vi holder os til fotografier på din computerskærm, så kan farverne jo være helt underordnede, så længe det kun er dig der skal se på dem, på den ene skærm som du har lavet dem færdige på.

I samme øjeblik du ser dine billeder på en anden skærm, eller endnu værre, deler dem med andre, har vi balladen.

Hvis din skærm fx er alt for varm i farverne og du har redigeret dine billeder ud fra den farvetemperatur i skærmen, vil billederne se forfærdelige ud, på en skærm som måske er meget kold i farverne.

Den eneste måde at sikre dig de mest korrekte farver, er at kalibrere din skærm. Dvs faktisk er det ikke skærmen der bliver kalibreret, men den software som sender billedet op til din skærm, som skal kende skærmens karakteristik. Denne handling hedder kalibrering.

Knib øjnene sammen og gæt

På de fleste computere – PC og Mac – kan man i skærmindstillingerne gennemgå en kalibreringsprocess. Som regel skal du knibe øjnene samme og gætte dig frem til forskellige farver og nuancer. Det er ikke præcist og du vil oftest ende med helt forkerte farver.

Derfor kan det på ingen måde anbefales at gøre det på den måde. Der findes en meget bedre, som er hurtig og præcis.

x-rite i1 Display Pro

Der findes skærme i den helt dyre ende, som fx Eizo, som har indbygget en kalibrator, som kan læse skærmens farver og sammenholde dem med informationer den kender i forvejen. De fleste almindelige danskere, har ikke sådan en skærm.

Heldigvis kan man købe sig til en kalibrator, så du kan sikre dig korrekte farver. Den mest kendte er fra x-rite og hedder i1 Display Pro.

Det er en lille enhed, som du hænger foran din skærm og beder den medfølgende software måle farverne der bliver vist.

Prisen for i1 Display Pro er lige omkring 2.000,- Det lyder måske af meget, men hvis du er seriøs omkring dine billeder, burde det ikke betyde alverden. Du har jo i forvejen udstyr for 20, 30, 40 eller 50.000 kroner i fototasken, – ikk’?

Det tager kun 5 minutter

Fra du starter til din skærm er kalibreret, tager det kun 5 minutter. Når målingerne er færdige, bliver du præsenteret med et før- og efter billede. Du vil blive meget overrasket over, hvor stor forskel det er.

Nu hvor din skærm viser korrekte farver, kan du med ro i sindet fortsætte med at redigere dine billeder. Eneste problem du nu sidder tilbage med er, at alle dine tidligere fotografier nok ser meget anderledes ud, end du husker.

Om du vil begynde at redigere 10.000-vis af billeder igen, eller gemme det i hukommelsen som en reminder for, hvor vigtigt det er at kalibrere, må være op til dig selv.

2 skærme er ikke ens!

Lige til sidst er det vigtigt at huske på et par ting:

  1. For det første er der ikke 2 skærme som er 100% ens. Derfor skal du kalibrere hver enkelt skærm du har. Det er ikke nok at kalibrere én og så kopiere profilen over til den anden.
  2. Alt efter det lys du sidder og arbejder i, vil farverne ændre sig. Derfor er det en god idé at have forskellige målinger og profiler af din skærm, i forskellige situationer (dag og aften).
  3. Du skal kalibrere din skærm jævnligt. Den ændrer sig med tiden. Du må selv eksperimentere dig frem til et passende interval. Nogle gør det hver uge, andre hver måned. Bare husk, at din skærm skal være varm inden du kalibrerer. Lad den være tændt en halv times tid inden du går i gang.

Mange mener man ikke kan kalibrere en iMac eller andre blanke skærme. Det er ikke korrekt. Med en x-rite i1 Display Pro kan du kalibrere både matte og blanke skærme. Du kan kalibrere din iMac og MacBook Pro. Du kan endda kalibrere din projektor!

Ingen undskyldning for skæve farver eller gule mennesker som burde være hvide.

Har du ikke råd til en kalibrator, kan det jo være der er én i din omgangskreds som har en du kan låne. Det koster ikke noget at spørge.