Filtre bruges til en lang række resultater for fotografer.

Filtre udnyttes i fotografering til en række forskellige årsager, herunder beskyttelse, korrektion af lygter situationer og til at tilføje specielle effekter til et billede. Filteret lægger til udgangen af linsen og varierer i størrelser at korrelere med objektivet størrelse. Filtre blev udnyttet kraftigt af film fotografer som visse situationer vil skulle rettes eller forbedres, mens billedet blev taget, og manipulation i mørkekammeret var begrænset. Med populariteten af digital fotografering, er filtre bruges mindre ofte og virkninger, de præsterer, er tilføjet i komplekse fotoredigering programmer.

Beskyttende Filtre

En række af filtre findes der fungerer som en beskyttende foranstaltning mellem linsen af kameraet og en uforudsigelig miljø. Disse filtre er klare og passer på enden af linsen og fungere som en barriere mellem glas af linsen og verden udenfor. En fotograf ved linser er dyre, og når glasset er brudt, kan de reparationer være dyrt eller umuligt, afhængig af skaden. Enten en UV-filter eller en klar filter bruges til at beskytte kameralinser.

Korrigerende Filtre

En korrigerende filter bruges til at gøre lyskilde et billede foreneligt med filmen i kameraet eller at balancere farverne fanget af kameraet. For eksempel, en fotograf skyder et portræt indendørs under tungsten lys ved hjælp af en farvefilm normeret til sollys, kan huden og hvidere toner af billedet har en gul farve til dem. At rette dette ved at bruge et specielt filter, der vil fjerne den gule toner af lyskilden. En polariserende filter er også et fælles korrigerende filter. Når fastgøres til objektivet, det polariserende filter vil fjerne genskin fra en direkte lyskilde på en reflekterende overflade, som f.eks et vindue eller en dam.

Special effects filtre

Når de søger at tilføje nogle flare og unikke effekter til et billede, kan fotografen anvende en bred vifte af special effects filtre. Mere almindeligt brugte special effects filtre er de bløde fokus filter og stjernen filter. En blød filter bruges i portrætfotografering og blødgør kanterne af fotografiet, der giver billedet en glamourøs føler. Mange portrætter taget i 1980’erne brugte dette filter. En stjerne filter vil tilføje en “stjerne effekt” til højdepunkterne i billedet og de steder, hver stjerne vil variere afhængig af den anvendte filter. En rød filter er anvendt på et kamera skydning sort og hvid film og vil tilføje en dyb tone til alle de mørkere områder af billedet, hvilket øger kontrasten og dramatisk effekt i billedet.

Filtre i digital fotografering

Filtre til fotografering blev designet og udnyttes primært i film kameraer, indtil det seneste årti. Med fremkomsten af digital fotografering og avanceret fotoredigering software-programmer, når alle de effekter opnået ved hjælp af en linse filter kan genskabes i computeren redigeringsprocessen. Tilføjelse filteret i redigeringsprocessen betyder det originale billede påvirkes ikke af filteret og giver fotografen mulighed for at teste flere filter effekter på det digitale billede uden at ændre sin oprindelige form. Beskyttende filtre stadig anvendes af digitale fotografer til at beskytte deres udstyr investeringer.