Spejlreflekskameraer

Mange ser spejlreflekskameraer (også bare kaldet SLR-kameraer), som det eneste rigtige kamera. Dette skyldes blandet andet brugerens unikke mulighed, for at påvirke billedet inden det skal tages, og det faktum at de typisk (på grund af deres størrelse), har større åbning og større chip, som sikre mest muligt lys kan kommer ind.

På kameraerne kan man justere lukkehastighed, lysfølsomhed osv. Der ud over kan det, kan udstyret (som objektiver), tilpasses til alle type situationer blot ved at skifte det ud. Til forskel fra systemkameraer og de kompakte kameraer, egner spejlreflekskameraer sig rigtigt godt til billeder på lang afstand, billeder under svære forhold, eller hvis man vil have den fulde kontrol, med hvordan billedet skal tages.
spejlreflekskamera

Billedpunkter og pixels

Opløsning er et andet begreb man støder på. Opløsningen fortæller noget om hvor mange billedpunkter der indgår i hvert billede, og bliver opgjort i megapixels. Mange SLR-kameraer ligger i dag på omkring 12 megapixels (og til op over 20), hvilket vil sige at hvert billede bliver udgjort at 10 millioner billedpunkter. En stor opløsning er vigtig hvis billedet skal redigeres eller printes i store størrelser, men et ”almindeligt” billede på 10x15cm, behøver man normalt ikke mere end 3 megapixels, for at få et skarpt billede. Typisk vil dem der vælge et SLR-kameraer være typen der ønsker at få mere ud af deres billeder, og netop derfor vil den ekstra opløsning være vigtig.

Lysfølsomhed

Mange steder ser man også begrebet ISO. ISO-taller beskriver hvor godt kameraet modtager lys (dem der har taget billeder med et analog kamera kender enheden som ASA).
De fleste kameraer ligger på omkring 1600 iso, men de bedste af dem ligger på 3200 eller 6400. Tallet giver dig en idé om hvor lidt kunstigt lys (lamper osv.) du kan nøjes med og stadig tage et billede uden blitz. Du kan selv justere ISO’en men det er ikke ubetinget godt at skrue op for lysfølsomheden, da det tit givet grynede billeder. Derfor kan det være en fordel at justere elementer som lukkerhastighed i stedet form (ikke alle kompakte kameraer har denne mulighed). Dette gør at kameraet, holde lukkeren åben i længere tid og derfor får tid til at tage mere lys ind.

Objektiver og zoom

Det specielle ved spejlreflekskameraer er t det ikke selv har nogen zoom, da det er objektivet man sætter på kameraet, der bestemmer hvor meget zoom man får.
Vidvinkelobjektiver, giver dig ingen zoom men til gengæld det store overblik. Disse objektiver er perfekte til miljøer, hvor det ikke er på de store afstande at billederne skal tages, som eksempelvis på storbyferier.
Der vil til de billigste spejlreflekskameraer ofte følge et standard objektiv med, som tit er et 18-55mm objektiv. Skal dette omskrives til noget man kender vil det svare til 3x optisk zoom.
På mange objektiver står der ”IS” eller ”VR”. Dette er blot forskellige producenters måde at fortælle, at objektivet kan kompensere for rystelser.