Slut med tågebilleder

“Haze”-billeder kan være noget af det mest fascinerende at se på – når det er tiltænkt. Er det derimod ‘i vejen’, kan det være voldsom kompliceret at slippe af med.

Ordet “haze” betyder tåge eller tåget.

Har du f.eks. fotograferet stjernehimlen, kender du helt sikkert til problemet med haze. Du får nærmest tågede og udvaskede billeder, i stedet for sprøde og klare billeder.

Det samme gælder for undervandsbilleder eller blot billeder taget ind i et akvarie, gennem glasset. De store problemer er lysets brydning i vandet. Snavs i vandet. Glassets tykkelse.

Gennem glasset i de store akvarier

Her taler vi ikke kun om et lille hjemmeakvarie på 60 eller 120 liter. Har du været på Den Blå Planet eller i Nordsøen Oceanarium og fotograferet ind i de store akvarier, kender du problemet. Du har i hvert fald oplevet, at dine billeder ikke var så sprøde som du ønsker.

Billedet af rokken herover er typisk hvad du kommer hjem med. Ville det ikke være fedt, hvis du med en enkelt slider i Adobe Lightroom eller Adobe Camera Raw (ACR) kunne gøre billedet klart og tydeligt, uden at ændre farverne?

Dehaze i Adobe Lightroom og ACR

I den seneste opdatering af Adobe Lightroom (version CC2015) og Adobe Camera Raw, er der kommet en ny funktion, som helt enkelt hedder “Dehaze” (dansk: tågefjerner).

Du finder Dehaze i Develop modulet i sektionen Effects. Den ligger nederst og hedder blot Dehaze.

Jo mere i minus (mod venstre) du trækker slideren, jo mere tåge kommer der.

Jo mere i plus (mod højre) du trækker slideren, jo mindre tåge er der.

Prøv selv med forskellige billeder og se hvor meget du kan presse citronen.

Billedet ovenfor er som det kom ud af kameraet. Billedet herunder har fået Dehaze på +30 og ser pludselig meget mere ‘rigtigt’ ud.

Andre måder til at fjerne tåge

Alt efter hvilken software du benytter til at arbejde med dine billeder, er der forskellige metoder. Dehaze i Lightroom og ACR er klart den letteste i skrivende stund.

Før Dehaze skulle du arbejde med curves, levels, clarity, whites og mange andre parametre. Det kunne lade sig gøre, men hvorfor ikke gå efter den letteste løsning og bruge dehaze.

Læs også: