Kompakte digitalkameraer

Som med rigtigt meget andet elektronik, er det en klar tendens, at kameraer skal være mindre og mindre. Denne tendens betyder, at den mest udbredte type af kameraer, er de kompakte.

De udmærker sig naturligvis ved den kompakte størrelse. Dette betyder dog også, at de ikke er lige så alsidige som spejlreflekskameraer, eller systemkameraerne med hensyn til indstillingsmuligheder, og ekstraudstyr. Til gengæld er de perfekte til mindre ture, og andre begivenheder, hvor bærbarheden og evne til at tage et glimrende billede hurtigt, er essentielt. De fleste af de helt kompakte kameraer, har begrænset mulighed for indstillinger, men tager glimrende billeder, med en eller anden form for auto-indstilling der selv justerer ting som, lysfølsomhed, og selv sørge for at stille skarpt.
kompakt_kamera

Billedpunkter eller pixels

Opløsning er et andet begreb man støder på. Opløsningen fortæller noget om hvor mange billedpunkter der indgår i hvert billede, og bliver opgjort i megapixels. Mange kameraer ligger i dag på omkring 10 megapixels, hvilket vil sige at hvert billede bliver udgjort at 10 millioner billedpunkter. En stor opløsning er vigtig hvis billedet skal redigeres eller printes i store størrelser, men et ”almindeligt” billede på 10x15cm, behøver man normalt ikke mere end 3 megapixels, for at få et skarpt billede.

Zoom, digital eller optisk?

Mange begreber og specifikationer binder sig kameraer af en hver slags, Zoom er en af dem. Der skelnes mellem 2 typer af zoom: optisk og digital zoom. Den optiske zoom, er det mange kalder for den ”rigtige” zoom, da det er her hvor linserne rent faktisk bevæger sig, i forhold til hinanden. Mange af de billigste kameraer ligger på omkring 3x (gange) optisk zoom, men flere går optil mere end 10x. Tallet fortæller dig hvor mange gange kameraet, kan forstørre en del af billedet. Med optisk zoom beholder billedet sin størrelse og kvalitet selv når du zoomer helt ind. Den digitale zoom, er i princippet bare en forstørrelse af billedet rent digitalt, lidt lige som det der sker på din computer, når du forstørre en del af at billeder. Som mange ved, går dette ud over kvaliteten – jo mere du zoom jo mere sløret vil billedet synes og jo flere detaljer vil gå tabt.

Lysfølsomheden i kameraet

Mange steder ser man også begrebet ISO. ISO-taller beskriver hvor godt kameraet modtager lys (dem der har taget billeder med et analog kamera kender enheden som ASA). De fleste kameraer ligger på omkring 1600 iso, men de bedste af dem ligger på 3200 eller 6400. Tallet giver dig en idé om hvor lidt kunstigt lys (lamper osv.) du kan nøjes med og stadig tage et billede uden blitz. Du kan selv justere ISO’en men det er ikke ubetinget godt at skrue op for lysfølsomheden, da det tit givet grynede billeder. Derfor kan det være en fordel at justere elementer som lukkerhastighed i stedet form (ikke alle kompakte kameraer har denne mulighed). Dette gør at kameraet, holde lukkeren åben i længere tid og derfor får tid til at tage mere lys ind.