Det bedste kamera er det man har på sig

Den sætning kender de fleste. Og mit store systemkamera er ikke det kamera jeg typisk har med, når jeg er andre steder end i studie eller på en location med en model. Nej, det er en smartphone, og en af dem med virkelig godt kamera. Men disse har deres begrænsninger, bl.a. hvis lyset ikke er optimalt, eller hvis man vil lave close-up, makro optagelser.

Alternativet kunne være at skifte det store systemkamera ud med et mindre af slagsen. Men det har jeg nu ingen intentioner om på nuværende tidspunkt, da kameraet jeg har, præcist opfylder mine krav, dermed ikke sagt de opfylder dine. Noget andet var, at jeg netop ikke ønskede systemkamera, hvis jeg bare lige skulle gribe det og smutte ud en tur – det skulle være noget nemt, kompakt og yderst transportabelt, med bestemte funktioner.

Så der skulle kigges på et kompaktkamera. Alene ordet kan få de fleste til at tænke ”sådan nogen som turisterne render rundt med, og onkel Bent har med til familiefesten – pop-up flash og fancy filtre – uf!”

Det er heldigvis kun en lille del af virkeligheden og kompakte kameraer. Især indenfor de seneste år har vi set en masse meget avancerede kompaktmodeller, der mest af alt minder om krympede udgaver af systemkameraer, minus systemdelen. Og det var lige præcis sådan noget jeg var efter.

Fornemmelse for retro!

Ja, indrømmet, jeg er en af de sikkert mange millioner, der også godt kan lide den gamle stil, ikke bare i billeder, men også i kameradesigns. Kan man mikse dette look med hightech indmad, plus en spandfuld funktionalitet og brugervenlighed, så har man et ret fuldendt produkt, i hvert fald i mine øjne.

Det er ikke bare en sort klods – et arbejdsredskab, men rent faktisk noget man får en god fornemmelse af at bruge, og ikke mindst se på.

X-følelsen

Lige præcis sådan har jeg det med mit nyerhvervede Fujifilm X30. Det kombinere nogle af de ting, der samlet set gør at jeg har det fedt hver gang jeg samler det op. Jeg har endda lyst til at tage billeder af kameraet!

Det ærgerlige er, at man ikke på billeder kan vise byggekvalitet – den fornemmelse som kameraet giver når man får det i hånden. Det er ikke et af de der små ultralette kompaktkameraer som man ser alle steder. Næ nej, det er metal hele vejen, selv dækslet til optik! En kampvogn, hvor man virkelig føler man kan tage fat. Grebet er i gedigen gummikvalitet – den der ”fede” slags.

Optik glider let og lydløst, og tænd/sluk funktion fungerer i øvrigt også ved at man drejer optik ud, ganske smart. Følelsen af at stå med noget der er skruet godt sammen, er helt sikkert til stede med Fujifilm X30. Men hvorfor blev det så dette – der er jo mange modeller og producenter?

Tidsløst design

Det korte svar er – fordi de er gennemførte. Den lidt længere forklaring er, at jeg personligt synes de rammer det rigtige miks af stil – design, ydeevne, brugervenlighed og funktioner. Det gælder ikke kun dette X30, men deres serier generelt.

Fujifilm er ikke bange for at køre en stil igennem, det bliver ikke gjort halvt, og man har tydeligvis folk siddende der enten lytter eller har en god føling med hvornår noget er spot on – altså rammer rigtigt.

Kald det bare nørderi eller nostalgi, jeg er ligeglad, for det rammer mig, lige der hvor det skal!

Selvfølgelig betyder det ikke, at man aldrig kan forbedre sig, lave nye ting, og det gør de netop også. Deres designs gør dog at kameraerne virker tidsløse, og den ting er i sig selv svær at opnå.

Nostalgi, følelser, fornemmelser er der altså i store mængder her, det er heldigvis ikke noget man kan kontrollere eller styre. Det mere håndgribelige er specifikationer og kameraets opbygning, og det vil jeg godt vende i næste afsnit.

Teknikken og skallen udenom

Jeg har været omkring byggekvaliteten – det er solidt som bare pokker! På forsiden finder vi en smart lille drejeknap der skifter mellem Single, Continuous og Manuel. Ovenpå har vi drejehjulet til forskellige modes, samt separat drejehjul til eksponering, samt videoknap, udløser, indbygget blitz og blitzsko til ekstern blitz, trigger og lign.

Bagsiden præges af den store tre tommer skærm, der kan vinkles ud, op og ned – meget praktisk, og i et solidt hængsel. Derudover har vi adskillige knapper, der stort set alle kan programmeres som man selv vil. Der er bl.a. WIFI knap, og den meget almindelige firvejs navigation, der også kan sættes til at flytte enkel-fokus punkter –smart!

EVF – elektronisk øjesøger har vi også på X30. Og nej, det er ikke som at se på et af de der små Barbie fjernsyn, men en stor søger med over 2 mio. punkter, hvor man har alle info stående, og den roterer info, når kamera vendes rundt. Der er også sensor, der selv registrerer om man har kameraet til øjet – skifter selv hurtigt mellem øjesøger og skærm.

På siden af kameraet finder vi jackstik samt USB stik. Skal man umiddelbart sætte et minus på listen, så er det at kameraets batteri oplades, mens det sidder i kamera. Der er altså ingen ekstern lader med. Til gengæld kan kamera så oplades enten via det medfølgende stik, eller via USB på computer.

På undersiden finder vi batteri samt port til SD hukommelseskortet. Kameraet har lidt intern hukommelse, men det er meget lidt, så SD kort er nødvendigt.

Teknik

12 megapixel sensor, WIFI, RAW, video, super makro, 4 x zoom (28-112mm) blænde 2 til 2.8, fuld manuel kontrol P, A, S, M, programmerbare knapper, masser af film simulationer, filtre og effekter – en ret komplet pakke, hvor man så også kan lægge ekstraudstyr som modlysblænde, hvor der kan skrues f.eks. ND, POL filtre i, samt lædertasker, blitz og oplader, oveni.

Det lyder voldsomt og dyrt – det er det ikke. Fujifilm X30 sælges for cirka 4.500kr inklusiv metal objektivdæksel og læderrem, plus selvfølgelig USB kabel, stik, manuel, software m.v.

Fin ”uskarphed” og super duper makro!

Sensoren i kameraet er af den mindre slags, men Fujifilm opbygger deres sensorer anderledes end de sædvanlige, og jeg er temmelig sikker på at det giver dem den der specielle Fuji fornemmelse – detaljer popper, og mikset med deres indbyggede film simulation, giver det rigtig flotte resultater!

Når man så samtidig får en meget lysstærk zoom – blænde 2 til 2.8, så kan der for alvor leges med dybdeuskarphed og lignende. X30 er – udover almindelig makro, også udstyret med super makro funktion på 1cm – den er imponerende. Det svarer stort set til at sætte kameraet ovenpå motiv og skyd!

RAW elsker jeg, selvom JPG. ser ret fantastisk ud med X30. Heldigvis får man også film simulationsfiltre med i Lightroom, så man kan lave det der gammeldags look. Man kan vride X30 filer meget i Lightroom, og få glimrende resultater ud af det. Video i Fuld HD er også en mulighed med X30, dog meget ordinær på det punkt – det virker, men det er ikke X30erens primære formål.

Camera Remote & overførsler

En af de ting jeg så efter, da jeg scannede efter nyt kamera, var WIFI. Det at kunne overføre til iPad, iPhone, computer, samt styre kameraet fra disse. Og det kan man i allerhøjeste grad gøre via applikationen Camera Remote, og den er ganske gratis, både til iOS, Android og computer.

Der er en lettere irriterende softwarefejl – dvs. sprogfejl i app. Man skal sørge for at ens iPhone eller iPad også har engelsk installeret som sprog, sammen med dansk. Hvis man ikke har det, så taler app japansk! Heldigvis var der en dygtig Fuji fotograf på Facebook siden Danske Fuji-X Entusiaster, der kunne fortælle om dette, ellers havde jeg været i gang med japansk for begyndere!

Applikationen – når den først er på korrekt engelsk, er supernem at benytte. Nej, man skal ikke være kilometer væk fra sin mobil eller netværk, men jeg har endnu ikke oplevet den er faldet ud. Den overfører billeder lynhurtigt. Standard overføres der 3 megapixel versioner til mobil eller tablet, dette kan indstilles. Fjernstyring af kameraet giver masser af indstillingsmuligheder, og kan være effektivt ved f.eks. makrofotografering. Jeg har prøvet en del WIFI og applikationer til diverse kameraer, og denne er uden tvivl den mest ligetil – den virker helt efter hensigten.

PC Autosave er en anden applikation, der kan overføre ens filer direkte til computer, og også denne gør det glimrende, gælder både RAW og JPG.

Fujifilm X30 i dagligdagen

Kameraet skulle have nogle bestemte funktioner og være nemt i hverdagen. Det kan jeg roligt sige at X30 opfylder. Det er ekstremt bærbart, fylder ikke meget, føles solidt. Man har skærmen der kan vippe, plus en lækker elektronisk øjesøger, en lysstærk zoom med tilpas brændvidde. Knapperne har jeg indstillet som jeg ville have dem, jeg kan skyde i RAW, videofilme, kan endda tilslutte studielamper osv. På min modlysblænde har jeg også et ND filter, så man kan udnytte og manipulere lys og den store blænde endnu mere.

Jeg har efterhånden fået skudt en del med det lille kamera, alt fra hverdagsbilleder – skyerne på himlen, til modeller i naturligt lys. Har ligeledes haft forskellige typer triggers – radio udløsere på, og alle har virket fint med flashlampe set-ups. ISO har selvklart begrænsninger, pga. den lille sensor, men man behøver absolut ikke sørge for laveste iso for at hente brugbare resultater hjem.

Hvad savner man så?

Hmm, egentlig ikke det store, det er i hvert fald svært at pege på noget specifikt. For mig at se, har man alverdens indstillingsmuligheder, kameraet har en god størrelse, er solidt bygget, så egentlig vil det primært være billedkvalitet, som man stort set altid kan ønske sig endnu mere af.

Indbygget ND filter funktion ville være en mulighed, altid praktisk. Men det kan løses med et løst variabelt, som jeg selv har på mit.

En større sensor måske, et boost i megapixel? Hellere en større sensor, der også giver bedre ISO ydelse. Jeg kunne meget nemt forestille mig at X40 måske får en større variant, og sikkert også lige flere pixels, det er den vej det meste går.

Konklusion

De ord – ting, jeg så efter, da jeg søgte et kamera, kan der alle sætte et fedt hak ved. Dine præferencer kan være meget anderledes, og selvklart kan man finde ting, som sikkert kunne være anderledes.

Læs også: