Vidvinkel uden kompromis

Vidvinkel fotografering kan ofte være en udfordring, hvis objektivet ikke leverer varen. Med ‘varen’ menes ingen forvrængning (distortion) og skarphed helt ud i hjørnerne.

Kameraet i vores test var et Canon EOS 1D-X. Der findes ikke andre fuldformat objektiver med samme brændvidde som dette. Derfor har vi ikke noget at sammenligne med. I stedet har vi set på den ydelse og kvalitet som rent faktisk bliver leveret.

Canon EF 11-24mm f/4L USM er konstrueret til landskabsbilleder, arkitektur og indretning. Derfor var objektivet et oplagt valg til en opgave vi havde i Creative Group, hvor der skulle fotograferes bygninger.

Formålet med testen er, at afprøve objektivets formåen ved arkitektur/bygninger. Kan det lade sig gøre, at få rette billeder selv ved ultra vidvinkel som 11mm?

Zoom området går helt nede fra 11mm og op til 24mm, med en fast blænde 4 hele vejen. Der er ingen billedstabilisator, men den er heller ikke nødvendig under normale omstændigheder, nede på de brændvidder.

En rigtig lækker detalje ved Canon nye 11-24mm er, at den har intern zoom. Det betyder i praksis, at objektivet ikke ‘vokser’ når du går fra 11mm til 24mm.

Generel kvalitet

I samme øjeblik du tager objektivet i hånden, mærker du tyngden. Med sine 1.180 gram er der godt med gods i det ellers kompakte objektiv.

Byggekonstruktionen er gennemført. Efter et par dages intensiv brug, er der ikke noget som springer i øjnene eller hvor man tænker “Ej, Canon – det kunne i godt have gjort bedre”.

Optisk kvalitet

Det helt afgørende ved et vidvinkel objektiv er, at linierne i billedet er rette. At skarpheden skal være i top tager vi som en selvfølge, når prisskiltet siger 26.000,00 og den røde ring fortæller os det er et pro-objektiv.

Selv ved ultra vidvinkel som her, på 11mm, har man ofte behov for at få helt vandrette linier, fx i bygninger. Som billedet herunder viser, kan det sagtens lade sig gøre, hvis du holder de rette lodrette linier i midten af billedet. Det er meget afslørende, hvor meget væk fra midten du kan tillade dig at flytte motivet.

Med den ekstreme vidvinkel du opnår med en fuldformat sensor, uden barrel eller pinch, kan du lave både kunstneriske eller andreledes kreative billeder. Et eksempel er herunder, hvor afstanden til bygningen blot var 3-4 meter.

Hastighed

Fokushastigheden er forbavsende hurtig. Ved normal brug, fungerer det lige så hurtigt og præcist som fx Canons EF 24-70mm f/2.8L IS USMII eller tilsvarende 70-200mm.

Der er ikke nævneværdig forskel i fokushastigheden ved høj konstrast, lav kontrast, mørke områder eller lyse områder.

Funktioner

Funktioner er der ikke mange af. Du kan vælge om du vil køre med autofokus eller manuel fokus.

Ved specielt landskabsfotografering vil mange nok tænke på muligheden for montering af filtre. Canon EF 11-24mm f/4L USM har et kugleformet frontglas, hvilket bevirker, at du ikke kan montere klassiske filtre. Enten skal du bruge Lee filterholder eller investere i meget små filtre, som kan monteres i bunden af objektivet.

I hånden

Såvel fokusring som zoom arbejder meget præcist. Der er tilstrækkelig modstand i zoom ringen, så den ikke ændrer brændvidde når du bevæger dig omkring med kamera og objektiv.

På farten

Som allerede nævnt, er det ikke et objektiv i den lette ende. Inden du kaster dig ud i en heldagsopgave med 1.180 gram næsetungt glas, skal du måske lige overveje, om du skal have et stativ med.

Balancen er fin og det ligger godt i hånden, men vægten kan for nogle være en nedtur. Det var ikke tilfældet i vores test.

En rar ting ved den store vægtfylde af vores kit, bestående af et Canon EOS 1D-X og EF 11.24mm f/4L USM er, at du helt automatisk holder kamera og objektiv stille. Der skal meget mere til, før det rykker sig.

Pris

Med en vejl. pris på knap kr. 26.000,00 er det ikke et objektiv for hobbyfotografen, som af og til har behov for ultra vidvinkel.

For den professionelle som lever af at lave landskabsbilleder, arkitektur eller indretning, vil prisskiltet på 26.000,00 ikke være afskrækkende, så snart det har været i hænderne på ham/hende.

Konklusion

Canon har formået at skabe det mest vidvinklede og ret tegnende fuldformat objektiv på markedet. Selv ved 11mm er der hverken barrel distortion eller pinch distortion at spore.

Helt ude i kanterne vil objekter i billedet blive strukket, men vil stadig holde rette linier. Vi er meget begejstrede og kan kun give Canon et stort klap på skulderen med deres nye 11-24mm f/4L USM.

Læs også: