Det kan ikke siges nok, at du skal passe på dine øjne. Selvom solen er så godt som dækket, kan du stadig forårsage permanent skade på dine øjne, hvis du ser direkte mod solformørkelsen, uden beskyttende filter.

Det samme gælder for dit kamera. Hvis du skal tage billeder af formørkelsen, skal du have et specielt filter på dit objektiv.

Alternativer til solformørkelsen

Canon har være i det kreative hjørne, for at finde på alternative uligheder for, at fotografere solformørkelsen – eller indvirkningen af solformørkelsen.

Her er hvad Canon skriver i en pressemeddelelse:

Husk dit kamera i morgen tidlig, for uanset om du er i Europa, Nord- eller Østasien, Nord- eller Vestafrika eller helt oppe på Arktis, så har du chancen for at se en delvis solformørkelse fra 7.45 til frokosttid! Husk, at du hverken må kigge direkte på solen eller tage et billede med dit kamera af solen under solformørkelsen, da det både vil skade dine øjne og dit kamera. Her er nogle tips til, hvordan du kan tage billeder af solformørkelsen.

Brug et specielt solfilter

Eksperter har gentagne gange fortalt, at det er vigtigt ikke at se direkte på solen, da det kan være yderst farligt for dine øjne, og i nogle tilfælde kan det endda forårsage blindhed. Med det i tankerne, er det derfor vigtigt at bruge et specielt solfilter, som er beregnet til solvisning. Solfiltrene sælges af astronomi-butikker og udvalgte kameraforhandlere, og de vil beskytte både dine øjne og dit kamera. Forsøg derfor ikke at se gennem den optiske søger eller fotografere solen uden et sådan solfilter, som skal være fastgjort til den forreste del af objektivet.

Brug naturens små huller

Hvis du ikke er i besiddelse af solfiltre, så kan du stadig, på en sikker måde, fange halvmåne-figuren som er skabt af solformørkelsen. Den projekteres gennem små huller. Naturlige små huller er skabt af hullerne mellem træers blade og skaber de halvmåne-former på jorden eller nærliggende vægge. Hvis du ikke er i nærheden af træer, kan du lave din egen version ved at stå med ryggen til solen og holde et dørslag eller lignende op, så sollyset skinner gennem hullerne. Du kan også skrive dit navn på papir med små nålestik og lade sollyset passere gennem, så dit navn bliver stavet på jorden. Hvis du gennem solformørkelsen tager flere billeder af dette, så kan du se skyggeformationerne ændre sig.

Fotografer den omkringliggende natur

Fotografér solformørkelsens virkninger på naturen omkring dig. Dyr har en tendens til at opfatte ændringer i lys, selv når vi ikke gør. Så observér og fotografér fugle og andre vilde dyr, og læg mærke til, hvordan de reagerer på solformørkelsen. Du kan også holde øje med din egen skygge. Hvis du holder dine fingre eller hænder i 90 grader til hinanden, så vil du se at den ene skygge vil være skarpere end den anden.

Fang følelser

Hvis du skulle være så heldig at befinde dig på Færørene og Svalbard, så kan du så snart solen forsvinder ind i en total formørkelse, tage dine solformørkelses-briller på og sætte solfilter på dit kamera og fotografere den totale formørkelse i to minutter. Det er svært og komplekst at få detaljerede nærbilleder, men vidvinkel-billeder der viser det skiftende lys over himmelen er smukke og kan indfange oplevelsen og følelserne af begivenheden. Hvis du ikke har forsøgt dette før, så søg råd fra dem der er rutinerede i denne type af fotografering eller fra en anerkendt astronomisk organisation.

Canon udtaler:

”Det er ikke hver dag, du får muligheden for at fotografere noget så usædvanligt som en solformørkelse. Så når du gør, er det virkelig værd at tage et par ekstra skridt for at gøre billedet specielt. Hos Canon ønsker vi at hjælpe fotografer med at gøre deres billeder så utrolige og unikke som muligt, og det er med dette mindset, vi udvikler vores kameraer.”

“At bruge solformørkelsens skønhed og sjældenhed til at tage fantastiske billeder er virkelig umagen værd. Du er dog også nødt til at være opmærksom på de sundhedsmæssige konsekvenser, når du ser på solen, også selvom det er igennem et objektiv. Derfor anbefaler vi, at alle læser de sundheds- og sikkerhedsanvisninger, der er sendt ud af eksperter, før de træder ud med kameraet i hånden”, forklarer Canons produktchef John Hudson.

Læs også: