Det kan godt være rigtig svært at få taget nogle rigtig gode rejsefotos. Du vil jo også gerne bevare og se tilbage på de gode minder og specielt i en fantastisk kvalitet? Uanset om du tager billeder fra et weekendophold eller en månedslang rejse over kontinenter så er der nogle tips som er gode at kende. At tage billeder der er realistiske kraftfulde og originale vil berige dine rejser men hvordan gør du det? Tag det helt rolig vi viser dig 20 nemme tips til at blive en bedre rejsefotograf så du kan tage dine billeder til det næste niveau.

Medbring altid dir kamera

Tag dit kamera, uanset hvor du er – du ved aldrig, hvornår muligheden opstår for det perfekte billede. Der er to vigtige trin til at blive en bedre rejsefotograf.Lær hvordan du bruger dit kamera Ha’ aldrig dit kamera med dig.Den gode nyhed er at du ikke har brug for det nyeste kamera for at fange fantastiske billeder af landskaber eller byer. Du kan opnå imponerende resultater med et point-and-shoot kamera eller en smartphone – hvis du ved hvad du laver. Det kan tage tid at lære forholdet mellem ISO lukkerhastighed og blænde men det vil være umagen værd. Du kan altid finde gode motiver at tage billede af og specielt hvor du mindst forventer det. Så gør det til en prioritet at være klar og ha’ dit kamera med dig – altid.

Lav research inden du tager hjemmefra

Research på bl.a. Instagram for at finde nogle gode lokationer. At finde nogle gode lokationer inden du rejser hjemmefra sparer dig en masse tid. Takket være internettet kan du nemt sætte dig foran computeren og finde nogle fantastiske steder hvor du absolut må hen for at tage billeder. Du kan fx. Google dig frem til steder eller søge Instagram eller Flickr igennem med forskellige hashtags eller geotags. Du kan endda også søge i forskellige Facebook grupper som er specialiseret i det område som du skal rejse hen. En anden rigtig god idé kan være at gå igennem en masse stockbilleder databaser såsom Shutterstock eller Alamy for at få et “billede” af hvad andre dygtige fotografer tager billeder af i det område du også ønsker.

Når du ved hvor du skal hen kan du gemme stederne i fx. Google Maps eller OneNote. Stederne kan du få vist på din smartphone så hvis du rejser langt til et område hvor der ikke er internet har du faktisk mulighed for at gemme det på forhånd. Research på forhånd kan hjælpe dig med at beslutte ikke kun hvor du skal hen men også hvornår du skal gå. At rejse til en destination langt væk vil kun være umagen værd hvis du er der på det rigtige tidspunkt. Igen er der et antal værktøjer der kan hjælpe dig. SunCalc fx. kan bruges til at kende solens position i alle dele af verden. Mere sofistikerede apps som Sun Surveyor The Photographer’s Ephemeris og PhotoPills kan vise hvordan solen månen og stjernerne bevæger sig i himlen for at hjælpe dig med at planlægge dit perfekte skud.

Lys gør virkelig en stor forskel for dine billeder

Her er et råd der aldrig bliver for gammelt: Wake up early and stay out late. Lys gør virkelig en stor forskel for dine billeder og det bedste lys findes i de tidligere morgentimer.Det bløde lys der projiceres af den lave sol minimerer kontrasten og giver dine billeder en varm glød. En andet fordel ved at skyde tidligt er at du undgår en masse andre fotografer dette er vigtigt hvis du besøger kendte turiststeder.At skyde billeder sent er lige så vigtigt som at rejse tidligt. Muligheden for at fange en solnedgang eller natby-billedet kan være lige så givende. Bær et stativ for at fange lange eksponeringer og lette stier.

komposition er essentiel

Selvom det er vigtigt at kende dine kameraindstillinger er komposition også en nøglerolle hvis du ønsker at forbedre kvaliteten af dine billeder. Der er en række regler som fotografer følger for at oprette billeder der er afbalancerede og kraftfulde. Den mest almindelige er det gyldne snit (tredjedels reglen). Opdel dit billede i en ramme af 9 dele ved at skære 2 vandrette linjer og 2 lodrette linjer. Placer derefter hovedelementet i dit foto hvor linjerne krydser hinanden. Der er normalt en nyttig ‘gitterfunktion’ på dit kamera eller telefon som du kan aktivere for at hjælpe dig med at følge reglen. Når du først har øvet dig en del gange bliver det nemmere og nemmere.

Naturligvis er kompositionsregler ment som retningslinjer og bør ikke altid følges – lad ikke regler komme i vejen for kreativiteten. Ved bevidst at bryde reglerne kan du forstærke din stil eller bedre kommunikere dit budskab. Der er ikke noget der hedder et ‘dårligt’ billede så længe du ved hvad du laver.

En fixer er en person med et dybt kendskab til din rejse som kan hjælpe dig med at få adgang til steder der er vanskelig at nå på egen hånd. Ved at anvende en fixer hjælper du dig selv med at finde lokale kontakter og skjulte lokationer. Professionelle fixere hjælper fotojournalister med at bevæge sig rundt i fjerntliggende eller konfliktramte områder men en lokal fotografentusiast vil mange gange være tilstrækkelig hvis dit mål blot er at samle unikke billeder.

Hvis du har tid skal du kigge efter en fixer når du når din destination. Ellers kan du søge i lokale Facebook-grupper eller kigge efter kolleger i området via Instagram. At ansætte en fixer er helt klart en investering men det er det værd hvis du ønsker at fortælle en bestemt historie fra en bestemt vinkel. I de fleste tilfælde er det bedre at undgå rejsebureauer da disse har tendens til at fokusere på større attraktioner der er blevet fotograferet tusinder af gange.

destinationssprog

Hvis det at leje en fixer er udenfor dit budget kan du prøve at lære et par nyttige sætninger på dit destinationssprog. Bare at vide hvordan man introducerer sig selv kan hjælpe dig med at starte en samtale der kan føre til meningsfulde opdagelser. Hvis du tager portrætfotografering er det vigtigt at vide hvordan du beder om tilladelse til at tage et billede. Det er lidt i gråzonen at betale fold for at lade dig tage billeder af dem og du bør overveje konsekvenserne før du beslutter at gøre det. Du skal altid huske at bede om tilladelse hvis du planlægger at offentligøre dine billeder online. Vær opmærksom på lokale skikke og sørg for at du ikke er stødende for lokalbefolkningen.

Landsskaber og bygninger

Når andre skal kigge på dine billeder er det en god idé at anvende “førende linjer” såsom landskaber bygninger eller gader. Vælg det perspektiv du tager billeder fra omhyggeligt og prøv at udnytte de naturlige elementer i billedet for at rette seerens opmærksomhed. Naturlige linjer kan også bruges til at indramme et billede og trække din seer ind i din “scene”. Sørg for at overveje alle elementerne i din ramme baggrunden og forgrunden er ofte vigtigere end selve motivet.

fantastiske billeder

Billeder af landskaber eller bybilleder er blive fantastiske billeder men hvis du inkluderer mennesker i dit billede vil du tilføje meget mere til billedet.At vise et menneske i dit skud uanset om det er en model eller en forbipasserende vil hjælpe din seer med at identificere sig med scenen og give en fornemmelse af proportioner.At skyde små mennesker i store rum er især effektivt hvis du vil vise kontrasten mellem menneske og natur det kan tilføje en ‘episk’ fornemmelse til dine landskaber.

en fantastisk rejsefotograf

At lære at skyde billeder i manuel tilstand er et stort spring i din rejse mod at blive en fantastisk rejsefotograf. At forstå forholdet mellem lukkerhastighed blænde og ISO kræver en vis form for tålmodighed. Men når du først får fat på det vil det forbedre dine fotograferingsevner væsenligt! Når vi taler om ISO henviser vi til billedsensorens følsomhed over for lys. Som tommelfingerregel skal denne indstilling holdes på sit lavest mulige niveau (100) for at undgå at korn vises på billedet.

Brug af eksponeringstrekanten ovenfor er en fantastisk måde at lære hvordan man styrer dit kamera i manuel tilstand. Justering af lukkerhastighed og blænde kan være lidt vanskelig valget af de korrekte indstillinger afhænger af hvad du tager billeder af. Hvis du fotograferer begivenheder eller hurtigbevægende dyr bør du prioritere lukkerhastigheden mens til portrætter hvor justering af blænde vil hjælpe dig med at se mere eller mindre dybdeskarphed.

De billeder du ser online eller i bøger påvirker de fotografier du tager.

De billeder du ser online eller i bøger påvirker de fotografier du tager. Det er en god ide at søge inspiration fra de dygtigste til rejsefotografering. Uanset om det er i bøger magasiner fotohjemmesider eller sociale medier brug lidt tid på at forstå hvordan fagfolk bygger deres stil og omdømme. Fotojournalister og billedkunstfotografer arbejder ofte på forskellige måder men der er viden der kan opnås ved at se på produktionen af begge. Det handler ikke om at efterligne en stil eller gengive et billede men snarere studere de detaljer der gør et billede fra godt til perfekt. Besøg hjemmesider som National Geographic eller fotokonkurrencer for inspiration.

Du bør finde din egen stil

De fleste fotografer har specialiseret sig i en niche fokuseret på et specifikt emne eller en bestemt type af fotografering. Det bør du også og det vil hjælpe dig med at finde din “stemme”.Dette vil også gøre dig mere selektiv med hensyn til det udstyr du køber. Hvorfor rejse med en rygsæk fuld af linser hvis du kun har brug for at bære linser der er egnede til din niche såsom landskaber mennesker eller dyr.Dette vil igen resultere i bedre billeder og hjælpe dig med at opbygge en portefølje i dit felt.

Brug et fotostativ

Det er vigtigt at pakke så let som muligt, når du rejser. Det er dog vigtigt at tilføje et stativ til dit udstyr, hvis du planlægger at optage fotografering af “motion blur”, som fx. vandfald. Stativer findes i alle former og størrelser. Medmindre du bærer et tungt teleobjektiv, kan du benytte de fleste mellemklasse-modeller. Rejsestativer er kompakte og vil ikke være for tunge for dine skuldre. 
At gøre brug af et stativ, er med til at gøre rejsefotografering mindre spontan, og stabilisering af kameraet reducerer risikoen for sløring. Derudover vil du også kunne eksperimentere med lange eksponeringer.

Montering af fotofilter

Montering af et filter på fronten af dit objektiv vil ikke kun beskytte det mod ridser eller pletter men det vil også forbedre kvaliteten af dine billeder. Der er to hovedfiltre du skal overveje at bruge til rejsefotografering et cirkulært polariserende filter (CPL) og et neutralt densitetsfilter (ND). Et CPL-filter giver dig mere kontrol over mængden af reflekteret lys der rammer dit objektiv. Det skrues fast på dit objektiv og hjælper dig med at undgå blænding plus det reducerer synlig reflektion på overflader som vand eller glas.

En bivirkning af CPL-filtre er at de har en tendens til at mætte farver og gøre himlen mørkere. Dette kan være en fordel ved landskabsfotografering men der er også et tab af lysstyrke (normalt ca. one-stop). Et ND-filter reducerer mængden af lys der kommer ind i kameraet gennem linsen. ND-filtre giver dig mulighed for at eksperimentere med lange eksponeringer selv midt på dagen. For eksempel kan du bremse vandet i et vandfald ved at bruge en lang eksponering uden risiko for overeksponering af billedet. Det er også muligt at fjerne folk der går på en travl gade ved at holde lukkeren åben. Et stativ er dog vigtigt for at det lykkes.

Se på detaljerne i dit billede når du har taget det

Som rejsefotograf er tålmodighed en vigtig egenskab. At tage sig tid til at vente på en mulighed skyde og evaluere dit arbejde vil uden tvivl resultere i bedre billeder. Vær kritisk med dine billeder og prøv at tænke på hvad der kan forbedres hver gang du tager et billede. Giv dig selv ekstra dage for at komme tilbage til steder hvis vejret ikke er som du ønsker. Se på detaljerne i dit billede når du har taget det. Er der uønskede elementer i baggrunden? Er der tegn på blænding? Er det forvrænget? Kontroller for mindre fejl og skyde om nødvendigt billedet igen.

billeder af folk

Hvis du vil skyde billeder af folk er du mere tilbøjelig til at tiltrække opmærksomhed på dig selv hvis du har et stort kamera. Reducer risikoen for uønsket opmærksomhed ved at bære en mere kompakt model. Når du når din destination skal du bruge et par timer på at forsøge at blende ind og lad lokalbefolkningen lære dig at kende. Forsøg at gøre folk komfortable med din tilstedeværelse før du beder om at tage billeder af dem.

Ekstra batterier og flashkort

Husk altid at pakke ekstra batterier ned du ved aldrig hvornår du befinder dig i et fjerntliggende sted uden elektricitet. Du kan støde på et motiv som du ikke lige forventede og det kan resultere i at du ønsker at tage mange billeder eller endda optage video. Uanset omstændighederne hvis du har ekstra batterier kan du fortsætte med at tage billeder eller optage video uden problem. Ekstra batterier er især nyttige hvis du rejser til kolde destinationer. Lave temperaturer får batterier til at løbe hurtigere tør. Husk det hvis du vandrer i højden eller skyder snedækkede landskaber. Det samme gælder hukommelseskort. Du ønsker ikke at spilde dyrebar tid på at prøve at beslutte hvilke billeder du skal slette hvis du løber tør for plads. Bær altid ekstra kort med dig og hvis du glemmer det skal du købe nogle på den første dag af din rejse – de er tilgængelige i de fleste byer.

Gå tæt på

Hvis du kan vælge mellem at bruge et teleobjektiv på afstand fra dit motiv, eller et nærbillede hvor du er på kort afstand skal du altid gå med den sidste mulighed. 
At være tættere på øger billedkvaliteten og tilføjer et mere personlig præg på billedet. 
Forskellen mellem et ‘stjålet’ billede og et billede, du har tænkt igennem, er tydelig.

Lav altid backup

Desværre sker der uheld som tab eller tyveri, og selvom udstyr kan købes igen, går fotografier tabt for evigt. 
Mange nye digitale kameraer har en integreret Wi-Fi-funktion, der gør det nemt at overføre eller gemme fotos til en online fotolagringstjenester . 
Google Fotos giver nu mulighed for ubegrænset opbevaring af billeder, omend med en grænse på 16 megapixel opløsning pr. Billede. Dropbox giver dig dog mulighed for at gemme alle dine fotos i deres højeste opløsning mod et mindre gebyr (eller få 2 GB gratis).

Redigering af billederne

Redigering af billeder bør betragtes som en del af processen med at færdiggøre et billede. Behandling foregår allerede i kameraet når lys konverteres til pixels men justering af farver og eksponering i postproduktion er vigtig for at forbedre dine rejsebilleder. Lightroom tager tid at mestre men grundlæggende nemmere justeringer vil stadig gøre en enorm forskel og kan gøres inden for få sekunder. Hvis du bruger forudindstillinger for lightroom kan redigeringer udføres med et klik eller to.

  • Start med at beskære og rette dit billede for at gøre sammensætningen perfekt.
  • Gå derefter videre til justeringer af hvidbalance, skygger og højdepunkter.
  • Anvend altid skarphed og forbedring af dine farvetoner ved hjælp af HLS-panelet eller tonekurverne.

Undgå at være for kraftig med redigeringen, da overdreven justering kan reducere kvaliteten af dit billede. Forsøg at komme så tæt på virkeligheden som muligt.

Læs mere her: