UNDGÅ DE FORKERTE INDSTILLINGER OG FÅ SKARPHEDEN TILBAGE

Der kan komme et problem, hvor skarpheden bare ikke er der længere og hvad skal man gøre for at få den tilbage. Vi giver nogle punkter man bør gå igennem og få mere kontrol over kameraet.

1. Lukketiden på kameraet er ofte den største synder til uskarpe billeder.
Når lukketiden er for lang, bliver billedet sløret og man tvunget til et andet valg, hvis man kommer under 1/100 er man på tynd is.

Man kan få info frem på skærmen og se om lukketiden er brugbar til situationen. Her viser den 1/250 og det er fint til stille stående emner. Dyr eller legende børn bør man starte fra 1/500 og opefter for at få gode skud i kameraet. 

2. Der er autofokus valgmuligheder og brug helst kameraet viewfinder og udlad at gøre brug af lcd skærmen bag på kameraet. Viewfinderen er klart bedre til fokusvalg og man ser ofte bedre om ting er i fokus.  

3. Husk at stå stille, når et billede skal tages ikke lave bevægelser og bedst af alt hold vejret.
Når bippet kommer og det viser det er i fokus, skal billedet tages ikke vente for længe, da du faktisk står og gynger lidt med kroppen uden du er klar over det. Det handler lidt om at få en god teknik til at holde kroppen i ro og man er på rette vej til skarpere billeder. Man kan lave en test med stativ og skyde nogle skud for at se om de bliver skarpe og hvis ikke skarpheden er der, skal man kikke lidt på micro adjustment.

Læs mere om Sony kameraer her

TRIM SKARPHED MED AF MICRO ADJUSTMENT

I menuen finder man AF adjustment og et punkt kaldet amount og her kan man trimme fokus frem eller tilbage.
Normalt er det godt med et kalibrering kort, se her hvad Sony anbefaler. Når man skal i gang, får man brug for et stativ og vil man forsøge uden de handy kalibreringkort så gør det med en lineal og lig den i en vinkel på 45 grader ud fra objektivet og hold en fornuftig afstand.

Efter du er fokuseret ind på et tal på linealen, så tjek det første billedede om de små streger er skarpe foran tallet. Er de ikke skarpe prøver med amount at justere den lidt og tag et nyt billede se om det er blevet bedre. Det er ikke altid lige nemt og det skal måske prøves flere gange før man får en god fornemmelse med det. Dog kan man vælge at få det justeret af Sony fagfolk, dog koster lidt gode Danske kroner men det er objektivet og kameraet der bliver justeret og ofte den bedste løsning til super god skarphed.

BRUG AUTOISO SOM SELV HJÆLP

Det ses ofte at bruger låser kameraet til iso100 og det er fint hvis lyset er til det og man har styr på kamera indstillinger. Men tager du billeder som nybegynder vil du komme ud for, at lukketiden bliver for lang og du ofte får mange sløret billeder, når lyset ikke er optimalt. Med autoiso aktiveret, får man en hjælpe hånd og du vil få langt flere vellykket billeder.

JUSTERE SKARPHEDEN I KAMERAET

 kamera menuen, kan man tillægge mere skarphed men gør det kun med mindre justeringer. For meget kan give modsat effekt og vil gøre billedet mere kornet. 

VÆLG AUTOFOKUS TYPE

Der kan være fordel som begynder at vælge single point fokus, det give mere kontrol over fokus.  Brug nogle forsøg til at se hvad du føler er bedst for dig.

HVIS INTET, HAR HJULPET PÅ SKARPHEDEN

Det sker heldigvis sjældent hvor intet hjælper, men er problemet ikke løst er det ofte et problem med udstyret og man bør indlevere det til gennemsyn og få det justeret. 

KONTINUERLIG FOKUS

Hvad kan de forskellige fokus funktioner og hvad er kontinuerlig fokus på Canon. Vi laver en kort gennemgang, så du får grundviden på plads.

https://www.voresstoredag.net