Blå billeder

Mange har skrevet til os og spurgt ind til, hvorfor deres billeder bliver blålige og sneen ikke er hvid, som den jo er i virkeligheden.

Svaret er faktisk ret enkelt. Dit kamera bliver forvirret over alt det hvide og ændrer derfor sit ’syn’ på farver. Det hedder hvidbalance eller WB i dit kamera.

Forklaringen herunder er alt andet en teknisk eller indviklet.

Skift din hvidbalance

Alt efter hvilken type kamera du benytter, varierer det hvordan du ændrer hvidbalancen, så du tvinger kameraet til at se farverne rigtigt. Når du finder indstillingerne i dit kamera. 

I de fleste tilfælde, vil dit kamera stå i indstillingen “AWB” eller automatisk hvidbalance. Det er der ikke noget forkert i, men selv om du har et moderne kamera, kan det blive forvirret over alt det hvide.

Måden at undgå de blå billeder er, at skifte fra automatisk hvidbalance til fx solen eller skyen. Fungerer det stadig ikke for dig, kan du vælge “K” eller “Kelvin” muligheden og vælge “5000” som hvidbalance.

Husk at sætte den tilbage

Når du er færdig med at tage billeder udenfor og skal indenfor igen, er det vigtigt at rette din hvidbalance igen, ellers får du helt gule billeder i din stue.

Når billedet allerede er blåt

Har du allerede et billede som er blåt, så kan du faktisk få de rigtige farver tilbage. Det kræver at du installerer et billedbehandlings program på din computer.

Mange tænker nok Photoshop, når vi taler om billedbehandling. Det er kongen over alle programmer, men slet ikke nødvendigt til at rette din hvidbalance.

Du kan finde forskellige gratis muligheder til både Mac og PC her. Et godt bud til både PC og Mac er Googles Picasa.

Herunder kan du se hvor enkelt det er. Enten vælger du den lille pipette og klikker på en neutral grå farve i billeder, eller også prøver du med auto fix. I eksemplet her, har auto fix klaret det for os.

Læs også: