Sådan at genopdage din passion for fotografi

Passion. Hvad er det? Hvor kommer den fra? Hvad betyder det brug for? Hvor finder vi det? Hvor går det hen? Når det går hvordan finder vi det igen? Hvordan kan vi løbende genopdage lidenskab i vores karriere? Disse er de typer af spørgsmål, der er stillet til mig dagligt som jeg rådføre sig med nye og erfarne professionelle fotografer og andre kreative iværksættere. I denne todelt serie for photo.net, vil jeg undersøge dynamikken i Lidenskab, da det drejer sig om unikke kreative rejsen hver enkelt af os har taget hul på. I første del vil jeg fokusere på, hvor vores indsats for at skabe kommer fra, og i anden del vil jeg fokusere på, hvorfor vi mister begejstring for vores kreative karriere og hvordan nogle kunstnere har formået at genvinde deres begejstring for det, de skaber.

Af nogle regnskaber, er over halvfems procent af den danske arbejdsstyrke utilfreds med deres job, og en stor del af denne skuffelse skyldes det faktum, at deres job har mistet betydning og indhold, og disse mennesker vil have noget mere ud af deres liv.

passion-for-fotografiet

Bestræbelserne på at skabe en fotograf

Min erfaring har vist, at de nye professionelle fotografer gerne vil vide, hvad de kan fotografere, der vil give dem at rejse og møde interessante mennesker, som gør dem flest penge, og bringe dem berømmelse. Krydret professionelle fotografer vil have svar på, hvorfor de ikke længere har den samme begejstring for deres arbejde, og hvorfor en karriere, der engang var anset misundelig er nu banalt. Svarene på disse spørgsmål kan synes kringlet, men de er ikke alle, at komplicerede når vi erkende, at så længe vi vælger en karriere i et kreativt område, vi er forpligtet til et liv baseret på ændringen. Det betyder også, at de valg vi træffer, skal afspejle de ting, der er vigtigst for vores individuelle kunstneriske udvikling. Med andre ord har vi at være på vagt om en tendens flamme lidenskab i vores liv, og at passion er en meget delikat vare, der skal behandles med tålmodighed, opdagelse og entusiasme.

I en klasse jeg har den ære at undervise, skabelsen af en meningsfuld karriere, på Art Center College of Design-Offentlige programmer, er det ikke ualmindeligt for en deltager at komme ind med en lang og forpint udtryk og klager over, at de føler en generel uro med livet. Det kan være fordi de føler, at de ikke har nogen karriere, eller måske de havde en retning, men tabte det undervejs. Det kunne være, at konkurrencen er taget væk deres klienter ved underbud dem eller deres kunder er ikke længere kalde dem eller vende tilbage til deres ønsker. Undertiden føler overanstrengt, og at arbejdet bliver i vejen for deres kreativitet. Andre har haft tæppet trukket væk under dem, når de for nylig blev fyret, eller eventuelt et personligt tab har desorienteret dem. Og nogle er bare keder sig og har ingen idé om, hvorfor de ikke længere er motiverede. De har nu desperat brug for at kick-starte deres karriere eller de føler, de aldrig vil komme sig. Har nogen af disse observationer Lyder det bekendt? De bør da den kreative proces ikke blot forventer forandring, det kræver forandring.

Grave i din karriere Historie

For nogle år siden havde jeg et par af disse tanker mig selv. Jeg tog lidt tid, og gravede i min egen karriere historie og fundet et par foruroligende endnu interessante ting. Først og fremmest vil jeg opdagede, at i løbet af de seneste 25 år, havde jeg en historie om at få alle ophidset, når jeg startede en ny karriere retning, og jeg var gung-ho ved at vise nye arbejde, der gør nye forbindelser, fornyelse gamle, og generelt begejstrede få andre begejstrede for arbejdet. Men så, et par år senere, når arbejdet blev accepteret, kom der en periode, hvor kunder ville bede om samme type arbejde, der skal udføres igen og igen, og i sidste ende arbejdet syntes uambitiøse. Problemet med denne fase var gjort endnu mere ubehageligt for på dette tidspunkt havde jeg lavet flere forpligtelser (såsom et hus, en ny bil, en større arbejdsplads), og nu følte jeg, jeg arbejdede for at støtte mine forpligtelser, men jeg var ikke vokser kreativt. Den næste uundgåelige fase var den værste, fordi de kunder, der havde støttet mig gik andre steder i jagten på det seneste look, og jeg tog det personligt tænker de havde forladt, fordi jeg ikke længere var relevant, ikke længere en levedygtig aktør på markedet.

Det tog et stykke tid, men da jeg fik over min skam parti jeg trak et stort stykke papir og lavet en graf af min karriere til dette punkt. Jeg mærkede y-aksen Indkomst og x-aksen Time, som i år. Hvad jeg opdagede forbløffet mig. Groft hver fem til syv år jeg var nødt til at genopfinde min karriere. Med andre ord, anerkendte jeg en tilbagevendende mønster af en periode af spænding om nye arbejde, efterfulgt af en periode til at udføre samme type arbejde, igen og igen, ender i en periode med forfærdelse og selvstændige tvivl, som derefter fik mig til finde noget at blive ophidset over hele igen. Jeg mærkede de tre faser henholdsvis: Den Kreative samstemmende udtalelse, har Plateau af middelmådighed, og “The Valley of Despair”. Det var fantastisk for mig, at set i bakspejlet min karriere havde været så forudsigeligt, og hvad mere er, det åbnede mine øjne for det faktum, at jeg faktisk kunne forudse Plateau af middelmådighed og være proaktiv, så jeg kunne minimere, måske i sidste ende fjerne den forfærdelig dal af fortvivlelse helt!

Men det var ikke halvdelen af det. Jo mere jeg nævnte denne proces (som jeg troede var unik for mig) til andre personer i kreative felter, jo mere indså jeg, at de fleste af os går igennem de samme oplevelser. Jeg indså også, at dette er helt normalt, måske endda nødvendigt at vores kreative karriere vækst til at gå gennem disse faser.

Det var dengang, at jeg besluttede at lægge mere energi i at forstå dette fænomen, og som har føre mig til de sidste tolv år til at undersøge det, for at drøfte det med andre kreative iværksættere, der starter med fotografer og foredrag om det, give klasser, høre på sin dynamik, skrive og en bog med titlen

“Hvordan man vokser som en Fotograf:. genopfind Din passion for foto”