For meget fotogrej

Som rejsefotograf lærer og møder man en masse fotografer på daglig basis. Om de er amatør eller pro, nybegyndere eller erfarne har de ofte har én ting til fælles: for meget fotoudstyr.
rejsefotograf-fejl-04
Hvorfor så anti-foto-grej?
De professionelle fotografer, der rejser sammen med mig på mine fototure, til Sydøstasien har tendens til at pakke mere end et muldyr: de er læsset med linser, lys, filtre og en massakre nærmest af fotografiske og tekniske midler – du ved, slags redskaber, der gør du ligner en der ved hvad du laver.
At blive fortrolig med sit udstyr gør det muligt at lave billederne bedre og hurtigere. Problemet? Ingen af dem sjældent faktisk bruger de mange kilo ekstra fotoredskaber, de har brækket ryggen på at medbringe!

rejsefotograf-fejl-03

Fotogrej er tung!

Hvordan vil du bevæge dig, komme ned i lav højde og fange fotografierne på under et millisekund, når lyset lige er tilstede?
Den første ting jeg man bør lære, gå tæt på dit motiv, og vær ikke en doven fotograf. Når du er tynget af tungt fotogrej, er du ikke altid i hurtigste gear, under hård sol og mange kilometer.
At have mindre grej giver mulighed for fri bevægelighed og nydelsen af samspillet med lokale.
rejsefotograf-fejl-02

Fotogrej er dyrt!

Jeg mener ikke du skulle købe det, fordi det er dyrt; Jeg mener, du ikke bør tage det med, fordi det er dyrt. Som rejsefotograf, er jeg ofte i fjerntliggende dele af verden hvor chancen for at få dit fotogrej stjålet eller beskadiget er en reel mulighed. Du kan ikke fokusere på de foto du tager, hvis du konstant skal bekymre dig om dine ting bliver stjålet etc.

Fotogrej er distraherende!

Når man har meget fotogrej, så skifter man også ofte linser, og man er så mere tilbøjelig til at stå med forkerte linse, i den forkerte situation, bare fordi det er der. Medbring derfor mindre gear og fjern chancen for at lave dumme fejl med 300%. Brug derfor den samme linse du har det bedst med og hvilket gør det bedre at reagere hurtigere og mere fleksibelt.

For meget fotogrej gør dig doven!

Jeg tænker på gear som en krykke. I stedet for at forbedre dine færdigheder, bliver du en slave af de nyeste og bedste gadgets. Hver ny gadget tager lang tid at mestre, bliv derfor hellere fortrolig med mindre udstyr, men tilgengæld mulighed for sikkert at bruge det. 
rejsefotograf-fejl-01
Mit vigtigste objektiv de sidste tre år har været en 50mm linse. Nogle gange bruger jeg også min 35mm og 100mm faste objektiver, og det er så den trio, jeg planlægger at fokusere på i mindst et årti for fuldt at beherske deres potentiale.

At kende dit udstyr giver dig bedre resultater.

En god rejse fotograf eller enhver fotograf for den sags skyld, er en, der kan opfange et øjeblik og kommunikere med hans eller hendes publikum uden byrden af en ton ekstra gear. Det er meget bedre at vælge en eller to linser og mestre dem, end du har 17 objektiver du kun kan bruge løsligt.