Fotograf Jens Panduro

Årets nyhedsbillede i Danmark 2011/2012 er taget af fotojournalist Jens Panduro

Hvem er du? Hvornår startede du som fotograf? Hvorfor blev du fotograf?

Jeg er en 50 årig århusianer bosat i København på 27. år.

Jeg begyndte på Journalisthøjskolen i 2002 og blev færdiguddannet fotojournalist i 2006 med praktik på Jyllandsposten.

Det har altid interesseret mig, det med billeder også film. Gik meget i biografen tidligere og gerne alene hvis mine venner ikke gad. Der hvor det startede var vel egentlig med fotolære i 7. klasse engang i begyndelsen af 80erne.

Er det blevet sværere at være professionel fotograf idag end for bare 5 år siden? (Hvis ja, Hvorfor?)

Hm. Det ved jeg ikke. Jeg føler da at der er en konkurrence fra ikkeproffe yngre mennesker, der modsat mig, er opvokset med computere og digitalkameraer.

Hvordan sikrer du dig som fotograf at det motiv landsskab eller ting du vil fotografere ender med at se ud som du gerne vil have det skal?

Svært spørgsmål. Man kan sige, at det egentlig drejer sig om at skyde sig ind på motivet. Forskellige objektiver, udgangspunkt, baggrund osv. Man kan jo med digitalkameraer bare skyde løs.

Set udefra din personlige erfaring og billedesyn. Hvad mener du så er et godt billede?

Jeg er jo uddannet indenfor avisbranchen, så hvis vi tager udgangspunkt i det. Et billede behøver ikke at være skarpt, bare det viser det afgørende øjeblik (der hvor bolden havner i målet, der er en reaktion fra den fotograferede, interaktion mellem to mennesker)

Da både fototeknikker og fotoudstyr forandre sig hurtigt i disse år hvad gør du så for at holde trit med denne udvikling?

Jeg er medlem af Journalistforbundet og herunder Pressefotografforbundet og Freelancegruppen. De tilbyder en masse kurser så det bruger jeg meget tid på. Jeg er vel på kursus (en eller flere dage) en gang om måneden. Tager også på kurser i udlandet og så taler jeg meget med kollegaer om hvad de gør og hvorfor og søger inspiration på nettet.

Idag har de fleste adgang til et fotografiapparat i form af deres smartphone og mange forstår også at smide diverse fotofiltre på billederne så de ser ud af mere. Hvad mener du er den store forskel på en professionel fotografs arbejde og så en hobby eller amatørfotograf?

Det er professionalismen i forhold til opførsel både i det offentlige og overfor kunder. Som uddannet indenfor presse har jeg lært en masse om etik og jura når det kommer til billeder. Hvor må du fotografere og hvem må du fotografere. Med hensyn til det endelige billede er det nogle gange svært at se forskel på om fotografen lever af at fotografere eller ej.

 

Hvad er dit favorit objektiv? Og hvad gør den så genial?

Hm. Det er dælme et svært spørgsmål. En vidvinkel som en 24 mm eller 35 mm. God til reportage.

Hvilken fotograf eller fotografer finder du inspiration hos og hvorfor?

Ikke nogen bestemt. Har gennem tiden trevlet mange af de gamle store fotografers bøger igennem og alle World Press Katalogerne fra 70erne og 80erne. Men ellers – det ved jeg ikke rigtig.

Hvilket billedbehandlingsprogram bruger du til din fotoredigering? Og hvordan vil du beskrive dine evner indenfor programmet? Samt hvor ser du fordelene ved lige præcis dette program fremfor de andre på markedet?

Jeg udvælger og tekster mine billeder i Photomechanic. Godt værktøj til at sortere og udvælge blandt mange billeder. Redigerer næsten udelukkende i Adobe Camera Raw. En gang imellem ryger billederne over i Photoshop. Jeg er ikke tekniker og nørd så jeg bruger nogle simple teknikker. Jeg er ikke grafikermanipulator/retoucher overhovedet.

Når du ikke fotograferer professionelt. Hvilken slags billeder fotograferer du så? Og hvorfor?

Det bliver vist mest til de obligatoriske feriebilleder og så lidt med iPhonen. Savner et pocketkamera, jeg altid kan have på mig, til de umiddelbare billeder. Må have fat i et Fuji X100 V snart.

Hvor ser du dig selv om 5 år?

Jeg håber stadig at jeg lever af at fotografere og så vil jeg gerne lave mere dronefoto og video.

 

Vil du gerne i kontakt med Jens Panduro?

Fotojournalist
Jens Panduro

Kertemindegade 9, 1. tv
2100 København Ø

Mobil: 26 27 89 84

kontakt

Hvad synes i om Jens Panduros billeder – giv ham en god kommentar?

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *