For mange år siden blev nisserne nødt til at flygte fra deres huler i Jylland på grund af forfølgelse fra de onde nåsåere.

Langt væk i verden stod nissen Gammel Noks musikboks med hans livsmelodi på randen af at gå i stå. Nøglen til at optrække boksen blev efterladt i en af hulerne, da nisserne flygtede. Han sender de tre nisser Hansi, Gynter og Fritz afsted for at finde nøglen. Men da nisserne flyver over Jylland, løber deres fly tør for benzin og styrter ned. Propellen på flyet bliver bøjet og kan ikke rettes ud.

De tre nisser finder vej til hulen og nøglen, men de kan ikke komme hjem, før Gynter har snittet en ny propel. Lige ved hulen bor kartoffelavlerparret Oluf og Gertrud Sand. En dag får de uventet besøg af en mærkelig københavner ved navn Benny, hvis bil er brudt sammen, og han er nødt til at overnatte hos dem i en periode.

Det Oluf og Gertrud ikke ved er, at Benny i virkeligheden er en nåsåer, der har antaget menneskelig skikkelse. Hans mission er at finde nissernes hemmelige hule og få fat i “Den Store Bog”, der indeholder alle nissernes hemmelige trylleformularer.

Rollebesætning:

  • Oluf Sand / Fritz: Viggo Sommer
  • Gertrud Sand / Gynter: Carsten Knudsen
  • Benny / Hansi: Uffe Rørbæk Madsen
  • Gammel Nok: Poul Bundgaard
  • Fortæller: Bent Mejding
  • Oplæser af Radioavisen: Ole Aaby

Manuskript og instruktion: De Nattergale og Hans-Erik Saks Den Store Klogebog

“The Julekalender” blev skabt af satiregruppen De Nattergale og filmproducenten Hans-Erik Saks, der havde samarbejdet om forskellige tv-projekter siden 1987.

I foråret 1991 deltog Hans-Erik Saks i et møde hos TV 2, hvor der blev efterspurgt ideer til en ny julekalender for voksne.

Hans-Erik Saks så straks potentialet i projektet for ham og De Nattergale. Derfor tog han gruppen med ud på sin båd M/S Slow-Motion, hvor de udarbejdede et udkast til en julekalender med titlen “Den Store Klogebog”. Dog ønskede TV 2 ikke at producere julekalenderen.

TV 2 var ikke begejstrede for udkastet. I “The Julekalender Book”, som Hans-Erik Saks har skrevet om tilblivelsen af “The Julekalender”, kan man læse, at TV 2’s souschef på det tidspunkt mente, at julekalenderen var for plat og ville ikke kunne vises på TV 2.

Efter lange forhandlinger overbeviste Hans-Erik Saks dog chefen om, at hvis han selv kunne skaffe halvdelen af de tre millioner kroner, som det ville koste at producere julekalenderen, så ville TV 2 betale den anden halvdel.

Kort tid efter blev Hans-Erik Saks kontaktet af chips-firmaet “Party Foods Snack Time” fra Give, som ønskede, at han skulle lave nogle reklamefilm. Efter en samtale med Hans-Erik Saks besluttede direktøren dog at droppe reklamefilmene og i stedet blive sponsor for den nye julekalender.

Da Hans-Erik Saks selv skulle skaffe halvdelen af pengene til produktionen, endte han og De Nattergale med at få fulde rettigheder til julekalenderen. Vestjysk humor.

Oluf Sand I the julekalender

De Nattergale var kendt for at lave satire om livet i Jylland

De Nattergale var kendt for at lave satire om livet i Jylland, så det var naturligt at lade et vestjysk kartoffelavlerpar være hovedpersoner i julekalenderen og kontrastere dem med en københavner, der flytter ind hos dem.

Gruppen havde allerede i 1989 lavet en lydsketch kaldet “Laver I Så Sjel A Mad”, hvor Carsten Knudsen spillede en unavngiven kvindelig rolle, der mindede meget om Gertrud Sand. Sjove udtryk

Julekalenderen blev kendt for de mange specielle udtryk

Julekalenderen blev kendt for de mange specielle udtryk, som karaktererne gentager i løbet af de 24 afsnit. Her er et udvalg:

Oluf:

  • “Det er bare dejligt”
  • “Det var lige godt groet”
  • “Jeg skal ud og puste grise op”

Gertrud:

  • “Det skal ikke komme an på det”
  • “Vi må håbe, det bliver bedre i morgen”
  • “Jeg står under misteltenen”

Benny:

  • “Bob Bob Bob”
  • “Pis mig i øret”
  • “Nu slynger jeg lige en bemærkning ud i luften”

Udtrykket “puste grise op”, som Oluf siger hver gang, han skal på toilettet, stammer oprindeligt fra en tourmanager, der godt kunne lide at drille De Nattergale med deres bonderøvsagtige fremtoning. Han spurgte dem ofte, om de skulle hjem og puste grise op.

Udtrykket “Bob Bob Bob”, som Benny blev kendt for at sige, stammer fra en pladeproducer i København, som De Nattergale havde møde med på et tidspunkt.

I starten

I starten var planen, at nisserne i julekalenderen skulle have deres eget sprog. Men da det blev for svært at lave på den korte tid, de havde til rådighed, besluttede gruppen i stedet at lade nisserne tale en blanding af dansk og engelsk. Redaktørens kone faldt i søvn

Det var ikke umiddelbart forventet, at “The Julekalender” skulle blive en stor succes. Under testvisningen af julekalenderen nogle dage før premieren faldt TV 2-redaktør Mogens Kløvedals kone i søvn, og De Nattergale frygtede det