Hvad er preflash ?

Efter at have fået stillet spørgsmålet flere gange : “Hvad er det der preflash for noget ?” har jeg besluttet mig for at skrive lidt om det her i denne artikel.

Preflash er en helt lille blitzudladning, som kameraet benytter til at sætte eksponeringen korrekt. Preflash benyttes altså til at justere styrken på det reelle efterfølgende blitzlys.

Det lyder jo sådan set alt sammen ganske nydeligt. Hvorfor er der så et utal af tråde på google omkring hvordan dette deaktiveres på diverse sammensætninger af kamerahuse og kompaktblitze ? Burde det ikke være smartest at lade blitzen foretage den lille måling der gør at den er i stand til at give den korrekte blitzstyrke efterfølgende ?

Jo, i de fleste situationer er det selvfølgelig fornuftigt, men det kan desværre også være til stor irritation for strobister og studiefotografer.

Problemet for de ovenfor nævnte typer af fotografer opstår når der indgår fotoceller i deres udstyr.

Fotoceller er en billig triggermulighed

Fotoceller er en billig triggermulighed for specielt strobister, men de har desværre den dårlige egenskab at de ikke kan skelne et pre-flash fra det “korrekte” flash. Det betyder at fotocellerne vil udløse de kompaktblitze eller de studieblitze der indgår i lyssætningen for tidligt og dermed bliver billederne alt for mørke. Blitzen er simpelthen slet ikke med på billedet.

Kan man ikke bare deaktivere pre-flash på sit kamera ? Det er langt fra alle kameraer det overhovedet kan lade sig gøre på, og derfor er man nødt til at benytte sig af andre metoder for at slippe af med pre-flash.

Den ene måde at undgå problemet på er, at benytte en radiotrigger.

Dette er en simpel løsning som principielt blot virker ved at man slet ikke benytter en blitz på kamerahuset. Istedet for blitzen på kamerahuset monterer man en radiosender i blitzskoen, og en modtager i de blitze der indgår i lyssætningen. Der er en lille forskel på strobisterne og studiefotograferne på dette punkt. Strobisterne har i mange tilfælde behov for at have en radiomodtager på hver blitz i lyssætningen, hvor studiefotografen kan nøjes med en enkelt radiomodtager. Grunden til dette er, at studieblitze ikke benytter sig af preflash – de indstilles manuelt og dermed kan de godt trigge hinanden korrekt.

Walimex VC serie studieblitz

Benytter man Walimex VC serie studieblitz kan man endda slippe helt for radiotriggere i studiet da studieblitzene kan indstilles til at undertrykke pre-flash. Dette betyder at studiefotografen ganske enkelt kan benytte den interne blitz på kamerahuset. Denne løsning er dog kun anvendelig ved indendørs brug da sollys overgår det preflash der skydes af.

Hvad så med strobisten ? Strobisterne har faktisk også mulighed for at bruge radiotriggere. Det er ganske vist en lidt anden type radiotriggere, men de er ganske simple.

Senderen monteres også i kamrahusets blitzsko…

Senderen monteres også i kamrahusets blitzsko og modtageren sættes på de enkelte kompaktblitzes blitzsko. Modtageren kortslutter 2 pins i kompaktblitzens sko når den modtager et signal fra triggeren og derved udløses kompaktblitzen.

Både strobister og studiefotografer har desuden andre muligheder for at få trigget blitze på det korrekte tidspunkt. Man kan vælge kabelløsningen med et synchrokabel forbundet enten direkte til en synchro port på kamerahuset, eller til en adaptor til blitzskoen på kamerahuset.

Generelt er kan der findes en løsning til alle kombinationer af kamerahus

Generelt er kan der findes en løsning til alle kombinationer af kamerahus, blitz – det er udelukkende et spørgsmål om der skal en simpel løsning med en radiotrigger, enten til studieblitze eller til kompaktblitze, eller om der skal findes en løsning med en adaptor til kamerahusets blitzsko og et kabel til den/de enheder der skal trigges korrekt.

Vi fotograferer blandt andet i disse byer: