“The art of composition”

Tænk på et landskab fotografiet som et puslespil, med snesevis af forskellige dele kræver din opmærksomhed. Hvis du arrangerer alle disse stykker i den rigtige rækkefølge, du vil ende op med en organiseret, struktureret billede, der giver mening og ser godt ud. Men hvis du lægger dem sammen nogen gamle måde, vil det endelige resultat være en forvirret rod af former, farver og detaljer, der er svært at få mening ud af.

Det er i en nøddeskal, hvad komposition hele handler om – at arrangere elementerne i en scene i kameraets søger, så de danner noget visuelt interessant at se på, noget, der vil holde opmærksom på beskueren og tage deres øjne på en rejse rundt i ramme fra den umiddelbare forgrunden til fjerne baggrunden.

Hver gang du rejser et kamera til øjet du skriver et billede – selve det at beslutte, hvor pege den er baseret på en bevidst eller sub-bevidst beslutning om, hvad du ønsker at medtage i billedet. Problemet er, at mange fotografer ikke bruger nok tid på at tænke over, at sammensætningen før fyring væk, og ni ud af ti gange det færdige resultat er ubalanceret og unstimulating.

Ofte det vigtigste emne er for langt væk og efterladt i et hav af tomme rum, eller der er irriterende distraktioner i rammen. Mange billeder har ingen indlysende indgang, så beskuerens vandrer rundt uden mål, og mangler enhver fornemmelse af dybde eller omfang, så de ser lige så flad som den legendariske pandekage.

Malere er en op på fotografer når det kommer til at komponere et billede, for hvis den scene foran dem er ikke ideel, de kan flytte elementer rundt på lærredet, indtil det er. Vi skal bare nødt til at acceptere, hvad der er der, og få det bedste ud af det.

Heldigvis er dette ikke så svært som det lyder, fordi ved hjælp af forskellige objektiver, vælge din synsvinkel omhyggeligt og tænke over hvilken del af den scene, du ønsker at fange på film, er det muligt at skabe succesfulde kompositioner hver gang. Der er også mange kompositoriske ‘regler’ og enheder, der kan bruges til at hjælpe dig tage mere interessante billeder, og flere billeder du tager, jo bedre din naturlige sans for komposition bliver – indtil det bliver og intuitiv handling, snarere som at køre en bil, gør, når du har været bag rattet nok.

Trin 1: Medtag forgrunden

Scenic billeder kan ofte forbedres drastisk blot ved at inddrage noget i den nærmeste forgrunden. Ikke alene forgrunden interesse medvirke til at skabe en stærk følelse af dybde og omfang, som er af afgørende betydning, men også strammer op på hele sammensætningen ved at trække samle forskellige elementer i scenen, og giver en oplagt indgang til skud – bunden er et naturligt sted for øjet at starte med konventionelle billedformater.

Alle former for ting kan bruges som forgrund interesse – mure, floder, klipper, hække og træer, hegn, veje, stier, blomsterbede og så videre.

Vidvinkelobjektiver er uvurderlige for at fremhæve forgrunden interesse. Ved at flytte i et tæt med en 24mm eller 28mm objektiv du kan gøre selv små features dominerer hele skud, og overdrive perspektiv til at skabe magtfulde kompositioner med forgrunden truende store og resten af scenen strækker sig ud i det fjerne. Vidvinkelobjektiver tilbyder også den ekstra fordel af omfattende dybdeskarphed. Ved at stoppe helt ned til f/16 eller f/22, vil alt komme ud skarp fra mindre end en meter foran kameraet til uendelig.

Trin 2: Brug reglen om tredjedele

Dette er den ældste kompositoriske trick i bogen, og en, der bruges af både malere og fotografer til at skabe en visuelt afbalanceret billede.

Forestil dig du optager et landskab, og der er en isoleret gård i det fjerne eller en enkelt træ i midten af et felt, der fungerer som det vigtigste omdrejningspunkt. De fleste fotografer ville holde dette emne i midten af rammen – som kan arbejde i nogle situationer. Dog vil du normalt få en mere behagelig følelse af balance, hvis du placerer det ved hjælp af regel-of-tredjedele.

At gøre dette, skal du dele op kameraets søger ind i en imaginær nettet ved hjælp af to vandrette og to lodrette linjer. Omdrejningspunktet er derefter placeret på eller nær en af de fire skæringspunkter er oprettet af disse linjer.

Reglen om tredjedele kan også bruges til at hjælpe dig med at placere horisonten. Det er fristende at holde det hen over midten af rammen, men medmindre du optager en symmetrisk scene, såsom refleksioner i en sø, resultatet tendens til at se meget statisk og livløst.

En langt bedre tilgang er at placere horisonten tredjedel fra toppen eller bunden af rammen, så du fremhæver enten himlen eller på jorden. For at hjælpe dig med at opnå dette, deler søgeren i tredjedele ved hjælp af to imaginære vandrette linjer, så sammensætte den scene, før du så i horisonten falder på en af dem.

Du bør aldrig tvinge et billede til at overholde reglen-of-tredjedele, men når det bruges med omtanke, kan fungere godt, og efter et stykke tid vil du finde dig selv naturligt at dele scene på tredjedele til støtte stilling vigtige elementer.

Trin 3: Få mest ud af linjerne

Linjer bare ikke kan slås, når det kommer til at tilføje dybde og dynamik til et billede. Samt skabe en stærk fornemmelse af retning, de også bære øjet gennem scenen, så det tager i alt undervejs.

Hvis du holde dine øjne flåede når billeder af landskaber du vil se linjer optræder overalt: veje, floder, gelændere, spor veje af træer, vejafmærkning, telefonpæle og jernbane udskæring gennem landskabet, raking skygger af aftensol og så videre . Alle disse og mange flere kan bruges til at forbedre sammensætningen af dine billeder.

Vandrette linjer deler scenen i lag og producere en afslappende effekt ved et ekko i horisonten. Øjet normalt rejser fra venstre mod højre, og støt op gennem scenen.

Lodrette linier er langt mere aktive, så de giver et billede spænding og en stærk følelse af lodret retning – tænk på tårnhøje trunke af nåletræer nå til himlen.

Diagonale linjer er mere energiske, fordi de i stærk kontrast med vandrette og lodrette elementer og bære dit øje gennem hele scenen. Ved at foreslå perspektiv, som de også tilføje dybde. Linjer flytter fra nederste venstre til øverste højre arbejde det bedste, fordi det er naturlig måde for øjet at rejse.

Konvergerende linjer skabt af veje, afgrøde rækker, alléer af træer og jernbanelinjer er ideelle til at tilføje en stærk følelse af dybde, omfang og perspektiv på grund af den måde, de skynder væk til horisonten og synes at bevæge sig tættere sammen med afstanden. For at gøre mest muligt ud af denne effekt, se lige ned linierne og bruge en vidvinkel linse for at overdrive perspektiv. Medtag det punkt, hvor linjerne mødes – det ‘Vanishing Point’ – er også en god idé, da det bringer sammensætning til en tilfredsstillende konklusion.

Endelig mener linier faktisk ikke at være lige til at arbejde i en komposition. Den yndefulde kurver en bugtet flod vil bære øjet gennem en scene lige så effektivt som en pil-lige kanalen.

Trin 4: Brug dine fødder

Den afdøde fotojournalist Robert Capa plejede at sige, “Hvis et billede ikke er god nok, var du ikke tæt nok”. Han talte hovedsageligt om krig og konflikt, selvfølgelig, men i landskabet hans ord stadig ringe sandt.

Mange fotografer synes at have en patologisk frygt for at komme tæt på deres emne, uanset hvad det er. De ser noget interessant, snap væk uden pleje i verden, så undrer det endelige billede har nok spildt plads til at køre en Chieftain tank igennem.

Så næste gang du er ved at tage et landskab foto, stop et sekund, har en sidste kig på sammensætningen og spørg dig selv, hvis det kunne forbedres ved at gå længere ind på scenen, komme tættere på forgrunds interesse eller at finde noget mere egnet til at fylde i forgrunden. Du vil blive overrasket over den forskel det kan gøre.

Mens du føler dig energisk, det er også værd at have en generel kig omkring dit emne. At landskabet kan se temmelig pæn fra holdepladser ved siden af vejen – og det er et kendt faktum, at nogle af de mest fantastiske udsigtspunkter i UK er tæt på veje – men hvad med hvis du gik rundt om hjørnet, eller op bakken bag dig? Faktum er, du sjældent får det bedste billede fra den første synsvinkel du finde, men medmindre du gør en indsats for at udforske dit motiv fra forskellige vinkler, du vil aldrig vide alternativerne.

Nogle gange Alt det kræver er en mindre ændring af synspunkt fuldstændigt at transformere sammensætningen. Walking et par meter i alle retninger kan give dig et langt bedre overblik, slippe af med uønskede distraktioner eller giver vigtige forgrund interesse.

Den højde, hvorfra du skyder bør også overvejes. De fleste fotografer tager hvert eneste billede med kameraet i øjenhøjde, men ved at knæle ned eller stående på en væg vil du få en helt anden opfattelse af den samme scene. Mange fagfolk selv bære en trappestige til dette formål (spørg Charlie Waite), så de kan få en lidt forhøjet position og se meget mere af den scene, de forsøger at fange.

Brug dine fødder er et meget vigtig del af at komponere et billede, så du aldrig være bange for at bære en lille sko læder.

Trin 5: Vælg det rigtige format

Selvom det er naturligt at skyde landskaber med kameraet holdes vandret i liggende format, dreje kameraet på sin side helt kan ændre sammensætningen.

Opretstående billeder er langt mere energiske, fordi øjet har yderligere at rejse fra bund til top. Du kan også fremhæve lodrette linjer og højde for at tilføje spænding og ophidselse, eller fange floder og veje snaking væk i det fjerne Den vandrette format er langt mere afslappende at se på, fordi det antyder ro, og ekkoer i horisonten selv – det er derfor, det har en tendens til blive foretrukket af landskab fotografer.

Trin 6: Få mest ud af “frames”

Brug menneskeskabte eller naturlige funktioner til ramme dine billeder er en fantastisk måde at stramme op på overordnede sammensætning, slippe af med irriterende detaljer og rette opmærksomheden mod din vigtigste emne.

Alle mulige ting kan bruges som rammer: buegange, dør-og vinduesåbninger, et hul i en væg, et hul i den tætte løv eller mellem træerne, udhængende grene på et træ, broer, selv spillet af skygge på en scene.

At gøre bedst mulig brug af billeder, du vil normalt finde, at en vidvinkel linse virker bedst, så du kan medtage rammen uden at tilsløre de scene udenfor. Indstil din linse til en lille blænde, f.eks f/11 eller f/16, hvis du vil rammen til at komme ud skarp. Alternativt sløre det ved at sætte en bred blændeåbning og fokusere nøje på din primære emne.

Hvis rammen kaster en skygge over dig, trin ud over det at tage en måleraflæsning, ellers vigtigste scene vil blive overeksponeret. I lyse omgivelser rammen selv vil optage som en silhuet, der kan se fantastisk.

Trin 7: Bryd reglerne

I hele denne funktion, vi har kigget på talrige retningslinjer og regler, der kan anvendes til at forbedre sammensætningen af dine billeder. Men de er kun der som en guide, og bør bruges som sådan.

Skuespillere får ofte at vide at lære deres linjer, så de kan glemme dem og improvisere. Det er præcis det samme med sammensætning. Når du ved, hvordan disse regler virker, kan du glæde forpligte dem til din underbevidsthed og følg dine instinkter.

Ofte får du en langt bedre billede ved bevidst at bryde reglerne – at placere horisonten over midten af billedet, eller din fokuspunkt i centrum. De ting at huske er, at uanset hvad du gør, sørg for at have en grund til at gøre det. Men vigtigst af alt, gør som fotograf, det der tæller.

En dygtig fotograf forstår sin komposition. Medtag kun det nødvendige i dit billede. Skab ro og enkelthed som fotograf.