Portræt taget med 85mm objektiv

Et spørgsmål vi ofte bliver stillet på digital fotografering er der linser er bedst til portrætter . Det er et vanskeligt spørgsmål , fordi svaret er subjektive. Det afhænger af dit budget , personlige stil fotografering og fabrikat af kameraet. Det kompliceres yderligere af forholdet mellem sensor størrelse og brændvidde.

Lad os starte med at udforske nogle af de ting, du skal tænke på, når du vælger den perfekte portræt linse.

1. Hvad med de linser , du allerede ejer ?

Det kan være, at du allerede ejer en linse, som du ikke har tænkt på at bruge til at tage portrætter , men kunne faktisk gøre jobbet ganske godt. Har du en 50mm prime ? Eller måske en 100mm makroobjektiv ? En 70 -300mm zoom ? Alle disse er i stand til at være store portræt linser.

Selv hvis din eneste linse er en kit linse , kan du stadig blive overrasket over hvor godt det fungerer ( indenfor sine begrænsninger ) . Du kan læse mere om det i min artikel Hvorfor din Kit Lens er bedre end du tror.

Introduktion til dine linser vil også hjælpe .

2 . Har du brug for et zoomobjektiv eller et primtal ?

Prime linser er fantastisk til portrætfotografering . En fordel er, at de har en større maksimal blændeåbning end en zoom dækker samme brændvidde. Dette er nyttigt for at skabe billeder med overfladisk dybde -of -field ( en almindelig teknik i portrætter) . Det er også praktisk i svagt lys , da det lader dig tage billeder med hurtigere lukkertider eller lavere ISO , end du kunne med en zoom med en mindre maksimal blændeåbning .

Canon EF – S 18- 55mm objektiv

En anden fordel er billedkvaliteten. Prime linser tendens til at have færre elementer end zooms , og resultatet er, at billedkvaliteten er bedre, og de producerer skarpere billeder med mere kontrast og mindre objektiv flare. Hvis du er på et budget ( se næste punkt ), så en billig prime vil give dig bedre resultater end en billig zoom.

3 . Hvad er dit budget ?

Dette er en vigtig overvejelse , fordi, som med de fleste ting , god kvalitet linser koster mere . Det bedste eksempel på dette er Canons 50mm objektiv rækkevidde. Der er fire modeller , der spænder fra omkring $ 110 til $ 1600 i pris. Det er en stor forskel, og dit budget bestemmer, hvilken model gør det til din indkøbsliste.

Dyrere linser normalt producerer skarpere billeder med mindre flare. Konstruktionen kvaliteten er bedre , kan de weatherproofed og har bedre eller støjsvage autofokus mekanismer. Forskellen i billedkvaliteten er som regel større mellem dyre og billige zoomobjektiver end det er mellem dyre og billige prime linser.

Den anden afvejning (udover omkostninger) for bedre kvalitet bygget linser , er ekstra vægt. Toppen af ​​den linje linser er som regel lavet af metal og er tungere end de billigere plastik linser .

Husk på, at gode kameralinser skal vare årtier , og nogle gange bruger mere up front er gavnligt i det lange løb. Med ordene fra Sir Henry Royce ( Rolls- Royce ) :

” Kvaliteten bliver husket længe efter prisen er glemt” .

4. Hvilke brændvidder har du brug for?

Svaret på dette spørgsmål afhænger af størrelsen på dit kameras sensor ( vores artikel Crop Factor Forklaret fortæller dig, hvorfor). Snarere end at diskutere specifikke brændvidder er det lettere at opdele linser op i fire kategorier . Når du har regnet ud, hvad kategori linse du er interesseret i, og om du ville foretrække en førsteklasses linse eller en zoom , kan du undersøge, hvilke modeller der er tilgængelige for dit kamera.

Vidvinkelobjektiver

Vidvinkelobjektiver er gode for miljøet portrætter – dem , hvor du opbevarer din distance lidt fra emnet og inkludere deres omgivelser. De er generelt ikke så godt for nærbilledportrætter da de fordrejer dit emne.

normale objektiver

En normal linse er en med en brændvidde svarende til ca 50mm på et full-frame kamera (det er omkring 35mm på en APS-C -kamera , eller 25mm på et Micro fire tredjedele kamera). Du har måske læst , at disse linser giver en lignende perspektiv på det menneskelige øje. Det er et omdiskuteret punkt , men der er ingen tvivl om de er interessante til portrætter , besætter den gyldne middelvej mellem vidvinkel- og korte teleobjektiver . De kan anvendes til nærbilledportrætter , men ikke helt uden forvrængning ( se billedet til venstre nedenfor)

Korte teleobjektiver

Disse linser er ofte kaldet portræt linser , fordi de er en ideel brændvidde til at tage flatterende billeder af personer . Du kan bevæge dig i et tæt og tage billeder uden forvrængning , eller træde tilbage og omfatte hele tal uden at flytte så langt væk, at det bliver svært at kommunikere med din model . Hvis dit kort tele er en førsteklasses linse , får du den ekstra fordel af brede åbninger. Bedst af alle disse linser , især primtal , tendens til at være rimeligt prissat.

Min favorit linse til portrætter er en 85mm prime linse (du kan læse mere om det i min artikel Hvordan en Humble 85mm Lens blev min favorit ) . (se billedet til højre , ovenfor)

Hvis du har en APS-C -kamera så en 50mm prime linse er faktisk en kort tele. Ja, jeg har skrevet omkring 50mm linser også – lad mig pege dig i retning af Nifty Fifties – Hvorfor jeg elsker 50mm Prime objektiver og hvorfor et 50mm objektiv er din nye bedste ven.

teleobjektiver

Teleobjektiver er ofte brugt af professionelle mode og portræt fotografer til komprimerede perspektiv og deres evne til at isolere modellen fra baggrunden. Ulempen ved teleobjektiver er, at de har tendens til at være dyrere end kortere brændvidder , især hvis du gerne vil en med en bred maksimal blændeåbning . De er absolut tungere så godt. Når det er sagt , er der masser af relativt billige objektiver , især zoomer i 100mm -200mm rækkevidde.

Valg af en brændvidde

Hvis du er usikker som brændvidder appellerer til dig, så prøv denne øvelse. Gå ind på Flickr eller 500px og gøre en søgning til portrætter . Markér noget du gerne som favoritter. Når du har markeret mindst tyve , gå ud og få et kig på dem sammen. Undersøg dem omhyggeligt og tænke over, hvorfor du kunne lide hver enkelt. Er der nogen fælles temaer ? Hvilke brændvidder bruges mest? Er fotograferne ved hjælp af brede åbninger for overfladisk dybde -of -field ? Er de overvejende sort og hvid eller farve? Er fotografen ved hjælp af naturlige lys eller flash? Er de overvejende nærbilleder eller miljømæssige portrætter ? Svarene på disse spørgsmål kan hjælpe dig med at beslutte, hvilke linser til huskeliste .

Læs mere om fotografering og kamera