Blæk er en af de dyreste væsker vi kan købe. Literprisen kan snige sig over 10.000 kroner for nogle typer. Ganske vist skal man ikke græde over spildt mælk, men med blæk er det en anden sag. Hver spildt dråbe koster mange penge.
Hvis vi skal regne ud hvad det koster at lave et print, kan vi sætte printeren til at printe billeder indtil patronen er tom, og se hvor mange billeder vi fik ud af det. Men giver det et retvisende billede af økonomien?

Mange har i tidens løb lavet beregninger på sidepriser, så det vil vi springe let og elegant hen over her. Vi vil i stedet undersøge hvor meget blæk der IKKE havner på papiret.

Hvad koster det at tænde for printeren?

Rensning af dyser

En blækprinter fungerer ved at blækket sprøjtes ud af en meget lille dyse ned på papiret. Det kan ske ved hjælp af varme eller ved hjælp af et piezoelektrisk element.

Blæk er som bekendt en flydende væske, men når printeren står stille kan blækket i dyserne tørre ind, og danne en lille prop.
For at få gang i dyserne igen foretages en renseprocedure hvor blækket sprøjtes ud af dyserne med fuldt tryk. Det fjerner propperne i dyserne, men blækket havner i en svamp i printeren, hvor det ikke gør meget gavn.

Een ting er at vi kan foretage en rensning når udskrifterne bliver for dårlige, men hvad vi sjældent tænker over er, at printeren også af sig selv foretager en rensning en gang imellem.

Det sker typisk når vi tænder for printeren hvis den har stået slukket i nogle dage, eller første gang vi printer efter at have tændt printeren. Det kan også ske efter x antal sider eller hvis printeren har stået tændt, men ubenyttet i x antal timer. Dette varierer fra mærke til mærke, men for langt de fleste blækprintere foregår det på den måde.

Udstyr til denne test

Til denne test har vi benyttet redaktionens Canon i9950. Det specielle ved denne model er, at den har 8 patroner, og derfor vil spildet af blæk være større end for en printer med 4 patroner. Vi har udelukkende valgt at teste på denne Canon printer fordi det var den der var til rådighed for os i testperioden. Det kunne lige så godt have været en Epson, en Lexmark, en HP eller en printer af et helt tredje mærke. Resultatet ville højst sandsynligt være blevet nogenlunde det samme. 
Har du en præcis vægt til rådighed kan du selv lave en måling på din egen printer. Læs herunder hvordan vi har foretaget testen

Hver Canon BCI-6 patron indeholder 13ml blæk ifølge specifikationerne.
For at måle tabet af blæk har vi brugt en meget præcis vægt med 0,1g deling.
Vi kender ikke den nøjagtige vægtfylde af blæk, men lad os for nemhedens skyld antage at 1ml vejer 1g, som det er tilfældet for vand (i hvert fald ved 4 grader celcius)

Canon i9950 kan ikke rense dyserne for en enkelt farve for sig selv. Den har to grupper af farver den kan rense individuelt.
Det betyder at en rensning foretaget efter et par dages stilstand vil spilde blæk i alle patronerne, mens en rensning pga. en udskiftet patron kun spilder blæk for patronerne i samme gruppe. Gruppe 1 er sort, rød, grøn, fotomagenta og photocyan, mens gruppe 2 består af gul, magenta og cyan.

Læs også:

Navigation