De stirrer ud af fotografisk udødelighed, ser hver tomme opdagelsesrejsende-helte i Antarktis. Dette bør måske ikke være overraskende, da disse er portrætter af nøgletal fra den heroiske alder af Antarktis udforskning, de fleste af dem fotograferet, da de vendte tilbage til Cape Evans fra at støtte kaptajn Scott’s skæbnesvangre trek til Sydpolen. Disse fotografier blev taget for at nedskrive øjeblikke af herlighed i en stor triumf; skyggen af den kommende tragedie havde endnu ikke strejfet nogen.

Da hver støttegruppe vendte tilbage fra Pole Journey, var ekspeditions fotografen Herbert Ponting der for at optage den. Mændene er trail-slidte, med hår og skæg usoigneret: deres tans brudt af den blege skygge af sne-beskyttelsesbriller; deres læber og ansigter i forskellige faser af at blive blærer og skrællet af sol, sne og bidende antarktisk vind; og de har ikke vasket i månedsvis.

Bernard Day og Frederick Hooper var en del af det støttende Motor Party, og forlod Cape Evans den 24. I et stabilt, men langsomt fremskridt nåede motortraktorerne så langt som til Corner Camp, den første fejl den 29. Denne begivenhed var planlagt til, som Scott aldrig havde haft fuld tillid til disse innovative maskiner. Motortraktorerne var på mange måder forud for deres tid. Amundsen frygtede i høj grad, at de ville tillade Scott at slå ham til polen, en frygt så stor, at han blev utålmodig. september 1911 var Amundsens første forsøg på pole for tidligt på sæsonen.

Det var en nær-katastrofe, med hunde dør i de lave temperaturer og to af hans mænd næsten tabt til eksponering. De vendte tilbage til basen og ventede på varmere vejr, før de lancerede deres andet, succesfulde forsøg på Polen. Scotts polartraktorer varslede kampvognene fra Første Verdenskrig og moderne snescootere.

Scott drømte om den dag, hvor trækdyr og manhaling blev elimineret som et middel til polartransport. For nu, dog hans drøm endte som hulks af metal på Great Ice Barrier og medlemmerne af Motor Party fortsatte syd, manhauling de nødvendige forsyninger i stedet. Den vigtigste Pony Party fanget op med dem på 80 ° 32 ‘S, det punkt, som det var håbet motorerne ville nå. Det var for længst blevet planlagt, at løjtnant Evans og chief Stoker Lashly ville blive føjet til de vigtigste polarstøttepartier på dette tidspunkt. Dagens og Hoopers job var dog forbi. november kl 81° 15’s, 525 miles fra Polen.

Professionel fotograf i Aarhus

Ekspeditionen

Motor partiet var den første af de støttende parter til at vende tilbage, og da de nåede Cape Evans på 21 December, Ponting ventede på dem med sit kamera. De var nødt til at posere, beskidte som de var, mens deres portrætter blev taget. Udgør for Ponting, eller Ponko, som han var mere almindeligt tilnavnet, var blevet noget af en stående vittighed blandt Expedition medlemmer. Ekspeditionen havde endda sit eget verbum for det, opfundet af Griffith Taylor. Det var et skuespil om Pontings navn, ’til pont’, hvilket betyder “at posere, indtil næsten frosset, i alle mulige ubehagelige positioner”; således “ponting for Ponko”.

Den resulterende drilleri endte i nogle foredrag fra Ponting om værdien af fotografering. Meares skrev et humoristisk digt om det i South Polar Times tilsyneladende spiller på verbet ‘To pont’ betyder både ‘At udgøre for Ponting’ og ‘At pontificate’: (Chorus) Så pont, Ponko, pont, og længe kan Ponko pont; Med fingeren på aftrækkeren af hans ‘gadget’. For når han er her, er vi sikre på at høre lyden af hans højhastighedsfilm. (South Polar Times, 3. oktober 1911) Ponting for Ponko blev også anset for at bære betydelige risici. Tidligt i ekspeditionen var Ponting blevet angrebet af spækhuggere, mens han forsøgte at fotografere dem; han undslap knap nok deres kulinariske hensigter. Dette resulterede i Ponting bliver butt af ‘Jonah’ vittigheder for resten af ekspeditionen.

Men da Tryggve Gran kom til skade, mens han viste nogle skimanøvrer for kameraet, begyndte de første mumler om det ‘onde øje’ at blive mumlende. Sejlere var en generelt overtroisk flok. Deres ubehag blev ikke hjulpet, da Clissold, Chief Steward, faldt ned fra et isbjerg, mens udgør for Ponting. Dette var en alvorlig skade, og hans mekaniske færdigheder, der skulle have været til nytte på Pole Journey, måtte gives afkald på. Hans plads på Motor Party blev taget af Hooper, der noget uventet derfor trådte den store panteon af Antarktis sledgers.

Et par dage senere, under en fodboldkamp iscenesat for Ponting’s film fotograf, Sårede Frank Debenham sig selv, hvilket resulterede i en alvorlig forsinkelse til afgang geologernes Western Party og så en anden ulykke, temmelig uretfærdigt af Ponting konto, blev tilskrevet den “onde øje” af kameraet og dets Jonah. Så det var, at når Polar parterne blev ramt af en meget sjælden våd snestorm i bunden af Beardmore Glacier, på trods af Ponting fravær, Cherry Garrard bemærkede, at “Sømændene begyndte at diskutere, hvem der var Jonah. De sagde, han var kameraerne.

EXPONERING

kameraerne

Den store snestorm var under opsejling alt om os.” (Værste rejse. Lørdag 2. december. Snestormen deponerede en stor mængde sne, der kørt ned slæderne og gjorde livet en elendighed, som mænd sank op til deres knæ og slæder væltede; i stedet for en hård, klar overflade, forsøget på Pole næsten strandede i dyb sne.

Hundene også, kæmpede og Meares og Demetri Girev havde svært ved at gøre store fremskridt. Hundene havde forladt Hut Point tre dage senere end Pony Party og snart fanget op med det. Faktisk var hundene rejser så godt, at Scott tog dem længere sydpå, end han oprindeligt havde planlagt, over Den Store Isbarriere og på Beardmore Glacier. Længere mod syd, endda, end ponyerne, på hvis rester de blev fodret med.

Nogle temmelig latterlige usandheder om Scott og hunde er vokset i årenes løb, og han er kommet ind for nogle dårligt informeret kritik efter Amundsen succes med at bruge dem. Der er ingen tvivl om, at Scott anerkendte hundes evner. Amundsen tog erfarne hundeførere og professionelle skiløbere med sig, og Scott bemærkede, at ‘… han er forpligtet til at rejse hurtigt med hunde …’.

Han var ikke i tvivl om, hvad hunde kunne gøre. Men efter hans erfaringer med dem på Southern Journey fra Discovery under hans 1901-04 Expedition, han havde også betænkeligheder ved deres pålidelighed. Erfarne britiske hundeførere var også en sjælden vare, Meares var en undtagelse, så det syntes indlysende, at et britisk forsøg på polen sandsynligvis ville have til at bruge andre midler. Ikke desto mindre overvejede Scott seriøst at tage hunde hele vejen til Polen, indtil de sene stadier af hans planlægning. Da min store onkel, Edward Wilson, blev sat i spidsen for at køre hunden hold med Meares, for depotet æglæggende rejse i januar 1911, han var glad, skriver hjem for at sige, at han var glad for at være blevet valgt til at køre hundene, da det i høj grad øget hans chancer for at gå til Pole den følgende sæson.

Wilson, som var Scotts fortrolige, ville have kendt den generelle plan på det tidspunkt. På returrejsen forsvandt et af hundeholdet dog helt ned ad en sprække. Scott insisterede på personligt at redde hver af hundene, på trods af faren for at blive sænket ned i sprækkerne på et reb. Debenham bemærkede, at han aldrig hørte Scott tale om at tage hunde til pole igen. Det er ikke overraskende. Shackleton’s beretning om hans opstigning af Beardmore Glacier, hvor han mistede en pony og slæde ned en stor kløft af en sprække, gjort frygtindgydende læsning. Scott konkluderede, at det var usandsynligt, at nogen dyr sikkert kunne navigere gletscheren. Manhauling var det eneste rationelle svar. Han håbede inderligt, at han havde ret, og at Amundsen derfor ville finde sin passage blokeret af sprækker.

Der var en yderligere overvejelse for Scott også: han ønskede hundene til fremtidige videnskabelige rejser, som sandsynligvis vil blive foretaget. For Scott var polakken hans pligt, men det videnskabelige arbejde var hans passion. Han ønskede ikke at ofre hundene til Polen og begrænse ekspeditionens videnskabelige opdagelser som følge heraf. Polakken skulle “blot være et punkt i resultaterne”. Det var Scotts ordre derfor “ikke at risikere hundene”. Dette kom imidlertid i stigende grad i konflikt med de forskellige ordrer, der blev sendt med hver af de tilbagevendte støttepartier, om brugen af hundene i forbindelse med polpartiets relief. Dette resulterede i en forvirring, der bidrog til den endelige død af Polar-partiet selv.

portræt

Så det var, at Dog Party, Cecil Meares og Demetri Girev, vendte mod nord på 11 December på omkring 83 ° 36’s, 384 miles fra Polen. Den første del af deres hjemrejse var en kamp gennem den dybe sne, hundene synker op til deres maver; det bremset dem betydeligt for en vis afstand over barrieren. Fordi de var længere sydpå end planlagt Meares måtte improvisere om rationer på forsyningsdepoterne. Meares mente, at det var en risiko for deres liv og gav Scott skylden. De tilbagevendende parter, der fulgte efter dem, og især Charles Wright, mente, at Meares havde gået i panik og taget for meget ration; de bebrejdede Meares. Løjtnant Evans skulle ikke desto mindre rose Meares og Demetri efter ekspeditionen, for at rejse tilbage på korte rationer, frivilligt at opgive et måltid om dagen på deres hjemrejse. januar var Meares klar til at tage hjem med nødhjælpsskibet.

Først måtte han og Demetri dog pont for Ponko og fotografisk udødelighed. Ser man på hans portræt, kan du næsten høre Meares digt løber gennem hans sind. På toppen af Beardmore Glacier, næsten på Polar Plateau, lagde Polar parterne Upper Glacier Depot. Det var herfra, at det, der var kendt som det første støtteparti, drejede mod nord for Cape Evans, selv om det var den tredje tilbagevendende part efter Motor Party og Dog Party. Dens medlemmer havde allerede haft en lang, hård slog, først som en del af Pony Party, derefter manhauling op Beardmore Glacier til en højde på omkring 8.000 fod. På toppen af gletscheren, dog kom den første stykket. Motorpartiet og Hundepartiet vidste, at de ikke var bestemt til Polakken. De resterende medlemmer af støttepartierne vidste ikke, hvad deres skæbne skulle være.

Hver og en af dem håbede at blive udvalgt til at gå videre til Pole. At vælge mellem dem var ikke noget, Scott relished: “Jeg har lige fortalt off folk til at vende tilbage til moren nat: Atkinson, Wright, Cherry-Garrard og Keohane. Alle er skuffede – stakkels Wright temmelig bittert, frygter jeg. Jeg frygtede denne nødvendighed af at vælge – intet kunne være mere hjerteskærende. (Scott, 20 dec 1911).

Faktisk brugte både Scott og Wilson en del tid med Cherry-Garrard og med Wright, forsøger at lindre deres skuffelse. Så det var, at den første støtteparti, Dr. Atkinson, Charles Wright, Cherry-Garrard og P.O. Keohane drejede mod nord den 21. »Det var et trist job at sige farvel. Det var tykt, snevejr og drivende skyer, da vi startede tilbage efter at have foretaget depôt, og det sidste vi så af dem, da vi svingede slæden nord var en sort prik bare forsvinder over den næste højderyg og en stor hvid trykbølge foran dem …

Scott sagde nogle pæne ting, da vi sagde farvel. Anyway han har kun i gennemsnit syv miles om dagen for at komme til pole på fuld rationer – det er næsten en cert for ham. Jeg håber, at han tager Bill og Birdie. (22 Dec 1911 Værste Rejse) Det var en simpel rejse tilbage til Cape Evans, hvis nogen rejse er ligetil i Antarktis; sprækker, tykt vejr, dysenteri og træthed alle spillede deres rolle. januar 1912 havde mændene gået i 1164 vedtægter på næsten tre måneder. Herbert Ponting og hans kamera ventede på dem. Men ved denne lejlighed, timingen af deres ankomst var ikke befordrende for fotografisk arbejde, og så partiet måtte vente en dag, før de kunne ‘komme hjem’. »Vi nåede Hut Point uden yderligere vanskeligheder den 26 januar 1912, kridtning op et gennemsnit for tilbagelevering af omkring seksten vedtægter miles om dagen. Hvordan vi så frem til et bad på Cape Evans! Men det var først den følgende dag siden Ponting fremsat et krav (opretholdt af Simpson) på vores kroppe til at deltage i en biograf rekord af vores ankomst op isfod på Cape Evans, beskidte som vi var, ubarberet og med hår uslebne og med slæde fast fastgjort bag os. “Kunst ikke for kunstens skyld, men
for reklame’s! ” ‘ (Wright, jan 28 1912)

jens panduro foto-2

denne generation er så berømt

Så det var, at Ponting’s portrætter af Cherry-Garrard, POST Keohane og Charles Wright er indskrevet “På vej tilbage fra Barrieren, 29 Januar 1912”, en dag senere end deres faktiske ankomst, men ingen tvivl om de så det samme. Men de er tydeligvis ikke morede. Keohanes øjne kunne stege et æg med deres retfærdige harme. Hvorvidt de endelig nød den længe ønskede bad er fortsat et åbent spørgsmål. Måske var det faktum, at de længtes efter en, et tegn på kælkning af manglende erfaring; eller et symptom på den stive overlæbe, som denne generation er så berømt for – Wright spiller til de civiliserede forventninger hans dagbog-publikum. Men det er tvivlsomt, at et bad var en ubetinget fornøjelse. Bare lejlighedsvis, når du browser gennem arkiverne, jeg støder på noget uventet. Sådan var tilfældet, da jeg begyndte at læse den oprindelige langhåndede version af Edward Wilson’s papir om Medical Aspects of the Discovery Expedition, givet på British Medical Association i 1905. Jeg forventede ikke noget usædvanligt. Så bemærkede jeg de sider af materiale, der var blevet overstreget. Han havde tilsyneladende besluttet, at det var for personlig karakter.

Til min forbløffelse, her var detaljerede aspekter af deres kælkning liv, som er så sjældent registreret i denne periode. Om sin tilbagevenden til Discovery i februar 1903, efter den første sydlige rejse med Scott og Shackleton, havde han skrevet: “Med hensyn til manglen på en vask i udvidet kælkning, er det en ting man sjældent fyrretræer til. For det første har man ikke lyst til at fjerne sit tøj, og efter tre måneder uden hverken vask eller en gang at få mit tøj af, er jeg vendt tilbage til skibet og kun badet fra en følelse af pligt – men uden fornøjelse overhovedet. Faktum er, at fra lang eksponering for frost og sol, en sol, der bogstaveligt talt skind ens ansigt og læber – og en frost, der gør dybe og smertefulde revner hele vejen rundt munden og næsebor – man er så afskyeligt ondt, at den blotte berøring af en svamp og vand er meget smertefuldt. Læg dertil, at man har gnidninger på hofter og skuldre fra ens sele, og på fødder og ankler fra ens pelsstøvler, og på en række andre steder fra andre årsager, og det vil blive gættet, at et bad ikke kan være ublandet glæde.

Moderne fotografi

præstation

En sådan beskrivelse humaniserer deltagerne i den heroiske alder af Antarktis Exploration og gør deres uncomplaining præstation desto mere bemærkelsesværdig. Herbert Ponting var blevet kontaktet og derefter udnævnt fotograf af Scott til at forbedre det videnskabelige arbejde i hans anden ekspedition. Scott var meget bevidst om vigtigheden af dette, efter hans første ekspedition ombord på Discovery. Pontings arbejde skuffede ikke. Han var den første, for eksempel, at optage på film den teknik, hvorved Weddell Seal skærer et åndehul i isen; han kunne næsten ikke vente med at vise filmen til Wilson og vise, at hans hypotese med hensyn til dens metode var i virkeligheden forkert.

Hans arbejde var banebrydende, oprettelse Ponting som en af verdens største pioner rejser og dyreliv fotografer og filmskabere. Ponting anerkendte dog det kommercielle såvel som det videnskabelige potentiale i hans arbejde. Det var af denne grund så meget som for den videnskabelige rekord, at Ponting tog portrætter. Han kendte deres reklameværdi: ‘De mænd, der deltog i erobringen af polen!’ Som sådan, da Ponting sejlede tilbage til civilisationen i slutningen af det første år af ekspeditionen, efterlod han detaljerede instruktioner om, hvordan man tager portrætterne af Polarpartiet, da de vendte tilbage, så sekvensen af portrætter skulle være afsluttet.

Moderne fotografi

fotografisk udødelighed

Ingen forestillede sig, at Polar-partiet måske ikke ville vende tilbage, for det andet (og sidste) støtteparti mødtes næsten med en katastrofe på sin hjemrejse, da løjtnant Evans udviklede skørbug, og hans liv blev reddet af underofficerer Lashly og Crean. De blev senere tildelt Albert Medaljen for deres tapperhed i at få ham til Hut Point. Da det viste sig, var der ingen portrætter af Scott, Wilson, eller af de andre i en heroisk tilbagevenden, og så de eneste portrætter, der er tilbage af dem, er dem, der træffes af Ponting forud for deres afrejse. På en eller anden måde er portrætterne næsten undervurderede i betragtning af de begivenheder, de deltog i, men det er, hvad de ville have ønsket. De var ikke mænd, der bejlede til reklame. Her er taciturn Kaptajn Oates, stirrer i det fjerne, måneder før hans berømte selvmord i et forsøg på at redde sine kammerater, med hans udødelige ord, “Jeg er bare at gå udenfor og kan være et stykke tid.” Wilson blev efterladt i teltet med Scott og Bowers for at skrive med sympati til sin mor.

Når man fortæller disse episke fortællinger og tænker på omfanget af de store projekter og landskaber, der gav dem fødsel, er det let at glemme, at de, der deltog i disse ekspeditioner, de mænd, der gjorde det hele ske, var mennesker. Det er nemt at sætte dem på piedestaler og tilbede dem som helte, eller at banke dem i grøften og latterliggøre dem som inkompetence perfektioneret, hvilket måske er en anden slags helt. Uanset hvad det berøver dem deres menneskelighed og en eller anden måde, derfor, af omfanget af deres menneskelige præstation. Disse portrætter var en del af en stor fotografisk koncept, at registrere øjeblikke i en stor præstation, af historiske og kommercielle årsager. Måske var det derfor utilsigtet, eller måske er det en del af deres fotografiske storhed, men Ponting’s fotografier humanisere de helte, han skildrer; og det er derfor, jeg elsker dem. Deres menneskelighed er i deres øjne brænder indigneret fra rammen; deres ansigter er flået af frost og sol; og en eller anden måde, er det tvivlsomt, at de nød deres bad.

Flere fotografiske artikler: