Canon EOS M – Da de spejlløse kameraer for alvor kom på markedet

Canon EOS M – Da de spejlløse kameraer for alvor kom på markedet for efterhånden nogle år siden, kunne jeg ikke rigtigt se ideen med disse. Jeg var overbevist om, at det i hvert fald ikke var en kameratype, jeg nogensinde skulle have.

Med til historien hører det, at jeg den gang udelukkende fotograferede fugle

Med til historien hører det, at jeg den gang udelukkende fotograferede fugle, og det har nok egentligt været hovedårsagen til min skepsis, for fuglefotografer er ikke just målgruppen for disse kameraer. Canon annoncerede så for et par år siden deres første spejlløse kamera – Canon EOS M. Det fik ikke den varmeste modtagelse af anmelderne, da det kom på gaden. I særdeleshed fik fokushastigheden stor kritik ligesom udbuddet af objektiver til kameraet ikke var prangende. Prisen var i samme kategori som spejlreflekskameraer, så den eneste grund til at vælge dette kamera frem for et spejlrefleks var egentligt størrelsen.

På trods af min tidligere skepsis har jeg nu alligevel føjet dette kamera til mit udstyr, og jeg må sige, at jeg faktisk er blevet utroligt positivt overrasket over kameraet. Først og fremmest har mine kamerabehov ændret sig. Jeg fotograferer ikke længere udelukkende fugle, men har også kastet mig over andre motiver som makro og landskaber, og jeg har en gang i mellem haft behov for at have et kamera med mig, der ikke fylder lige så meget som et spejlrefleks. Prisen på kameraet er også faldet ganske betydeligt og fra at have kostet omkring 6000 kr. for et par år siden, kan det lige nu anskaffes for omkring 3000 kr. inkl. et 18-55mm objektiv og en lille ekstern flash, hvilket bestemt ikke gør kameraet mindre attraktivt.

Se professionel fotograf på opgave i Viborg

Det allerførste jeg lagde mærke til, da jeg fik kameraet i hænderne, var, at kit-objektivets byggekvalitet er ganske gedigen

Det allerførste jeg lagde mærke til, da jeg fik kameraet i hænderne, var, at kit-objektivets byggekvalitet er ganske gedigen. I modsætning til de plastik kit-objektiver, der følger med spejlreflekskameraer, er der ved EOS M tale om et metalobjektiv, der føles ganske solidt. Kameraet deler billedsensor med en lang række af Canons spejlreflekskameraer, bl.a. Canon EOS 7D, som er det kamera, jeg bruger til hverdag. Jeg forventede derfor, at billedkvaliteten på de to kameraer var identisk, men til min store overraskelse var dette ikke helt tilfældet. Begge kameraer tager fremragende billeder, og der er ikke voldsom forskel på RAW-filerne, men hvis billederne (RAW-filer) redigeres i Lightroom 5, virker det som om, billederne fra EOS M er lidt mere støjfyldte sammenlignet med billederne fra EOS 7D. Sjovt nok er det modsatte tilfældet, hvis billederne redigeres i Canons medfølgende RAW-konverter Digital Photo Professional, så den lille forskel i billedstøj er efter alt at dømme nærmere afhængig af softwaren på computeren end selve kameraet. Det medfølgende 18-55mm objektiv er ganske udmærket, for ikke at sige rigtigt godt. Der er dog nogen vignettering på de største blænder (især ved 18mm), og forvrængning slipper man heller ikke for på 18mm. Forvrængningen er meget let at rette i efterbehandlingen med en objektivprofil, så til naturfotos er dette ikke det store problem. Autofokushastigheden er ikke voldsomt hurtig, men med den nyeste firmware vil jeg bestemt heller ikke kalde den langsom. Der er mulighed for at indstille kameraet til hele tiden at fokusere (uden udløseren er trykket halvt ned), og det øger fokushastigheden betydeligt, da der så på forhånd er foretaget en grov indstilling af fokus, der finjusteres når udløseren trykkes halvt ned. Selv uden brug af konstant fokusering er autofokushastigheden ganske acceptabel, og præcisionen er der ikke noget at udsætte på Canon EOS M.

Jeg kan kun finde få svage sider ved kameraet, men den ene af svaghederne er så til gengæld også betydelig

Jeg kan kun finde få svage sider ved kameraet, men den ene af svaghederne er så til gengæld også betydelig. Batterilevetiden er ikke særlig god, og det skæmmer et ellers fantastisk godt kamera. Da der ikke er nogen søger på kameraet, er man nødt til at bruge den store skærm på bagsiden, og det dræner batteriet hurtigt. En opladning holder for mig typisk til mellem 100 og 200 billeder, hvilket bestemt ikke altid rækker til en hel dags fotografering. Der findes forskellige strømbesparende indstillinger, og ved at slukke kameraet, når det ikke er i brug, spares der helt sikkert en del på batteriet. Den anden svaghed ved kameraet er, at flere vigtige indstillinger er gemt i menuer i stedet for at være tilgængelige via knapper på kamera eller objektiv. Især billedstabilisering og skift mellem autofokus og manuel fokus bør efter min mening være tilgængelige via knapper på objektiv eller kamera, og det er de ikke på EOS M. Ligeledes findes hvidbalanceindstillingerne gemt godt inde i menuerne, og skiftet mellem kameraets programmer (Manuel, Blændeprioritet, osv.) foretages via den trykfølsomme skærm, hvilket kræver lidt tilvænning, hvis man er vant til spejlrefleks. At kameraet ikke er så hurtigt at indstille gør dog i min optik ikke så meget, da man næppe vælger at købe dette kamera til actionfotografering, hvor indstillingerne skal kunne ændres på et splitsekund. (Canon EOS M)

Læs mere om hvordan man fotografere mennesker her.

landskabsfotografering med Canon EOS M

Jeg har nu brugt kameraet i et par måneder, og jeg skal blankt indrømme at min oprindelige skepsis over for denne type kameraer, er blevet gjort godt og grundigt til skamme. Jeg har især brugt det til landskabsfotografering og til at dokumentere fourageringsspor fra sortspætter. Begge opgaver har det klaret mere end tilfredsstillende, og jeg har fotograferet nogle motiver som jeg tidligere ikke ville have fanget, fordi kameraet med sin lille størrelse passer i jakkelommen (i hvert fald i min), hvilket gør det utroligt let at have med sig over alt. Det er bestemt ikke en erstatning for et spejlreflekskamera, men det er uden tvivl et meget kompetent kamera. Jeg bruger stadigvæk mit spejlreflekskamera til langt de fleste af mine billeder, men det spejlløse kamera er næsten altid med i lommen på foto- eller skovture, og det sker oftere og oftere, at jeg tyer til “lommekameraet”, når der skal fotograferes. Kan man leve med den lave batterikapacitet, er der tale om et kamera af meget høj kvalitet og et godt objektiv, der lever op til selv ganske krævende fotografer. Hvis man kan nøjes med, at der kun er tre Canon objektiver, der er designet til EOS M uden brug af adapter, og man kan acceptere den lave batterikapacitet, vil jeg ikke tøve med at anbefale kameraet på det kraftigste. De få skønhedspletter, kameraet har, opvejes til fulde af den lille størrelse og den høje billedkvalitet fra både objektiv og kamera – i hvert fald til mit brug – og man får virkeligt meget kamera for pengene, hvis man kan finde det til omkring 2000 kr.