Det perfekte landskabsbillede

Uanset om du er begynder, eller professionel fotograf, vil der være nogle fundamentale basisting,  som man bare skal have styr på.

Herunder finder du de bedste tips til at skyde et bedre landskabsbillede.

landsskabs fotografi

Find en god lokation

Lad vær med at tage uforberedt afsted. Brug f.eks. Google Maps til at spotte en egnet location. Slå billedefunktionen til, og du kan som regel finde billeder, som andre har taget på stedet, og på den måde få en ide om stedet er værd at køre efter.

Altid friske batterier

Doh!, ja selvfølgelig! Det siger sig selv, men det er skidetræls at stå med den perfekte solnedgang, og så løbe tør for strøm. Hvis du ikke har et ekstra batteri til dit kamera, så køb et! Og lad det op!

Ankom i god tid

Vær på den planlagte location i god tid, så du har tid til at finde det perfekte spot. Tænk over hvor solen går op eller ned i forhold til det sted, som du vil tage billeder fra.

Studer landskabet

Stop op og kig på landskabet inden du trykker på knappen. Kig efter et ”anker”, altså et punkt hvor øjet naturligt bevæger sig hen imod. Det kan være et hus, et træ, en bakke top eller lignende.

Bevæg dig meget

De fleste begyndere ankommer til stedet, hopper ud af bilen, og begynder at trykke billeder af med det samme. Den bedste vinkel kan være alle andre steder, end lige fra udsigtspunktets parkeringsplads. Bevæg dig rundt. Prøv andre vinkler. Det giver ofte bedre billeder, og man får samtidig motion.

Den gyldne time

De fleste landskabsbilleder bliver taget i den gyldne time. Timen efter solopgang eller timen før solnedgang. Her er lyset blødt og varmt, hvilket er perfekt til landskabsbilleder. En klar himmel med spredte skyer er at foretrække.

Bonustip! Snyd ikke dig selv for den blå time. Den blå time er timen før solopgang og timen efter solnedgang. På den rigtige dag, kan du fange spektakulære billeder af himlen, oplyst af de fedeste farver. Så sæt vækkeuret og stå tidligt op!

Skyd ALTID RAW

Mange begyndere skyder jpeg, fordi det er let og ligetil . Men ved at skyde i raw lagrer du meget mere information i billedet, som så bagefter kan hives frem i redigeringen . Hvis dit kamera har en bracketing funktion( flere eksponeringstrin), så udnyt den. Det kan bruges i efterredigeringen, til f.eks at lysne en forgrund uden at du tilfører støj til billedet, som der typisk vil forekomme hvis du kun arbejde med en eksponering.

Brug stativ

En nobrainer. Ingen gider at se på rystede billeder. Med kameraet på et stativ kan du bruge lange lukketider, uden at bekymre dig om rystede billeder.

Vidvinkel objektiv

Det er ikke umuligt at tage landskabsbilleder med din standard 18-55, eller 24-70mm på laveste brændvidde. Men hvis du virkelig vil skabe dramatiske billeder med masser af dybde, så kig efter en ultravidvinkel. F.eks en 10-20mm på cropsensor, eller 16-35mm på fullframe kameraer.

Foto filtre

Filtre er endnu et vigtigt værktøj som du bør have i kamerataske. F.eks et polfilter til at gøre himlen mere blå, hvis du skyder midt på dagen. Eller et NDfilter, som egentlig bare svarer til at give sit kamera et par solbriller på. Der kommer mindre lys ind til sensoren, og derved får du længere lukketider. Det kan f.eks bruges til at få et oprørt hav til at ligne silkeblødt vand eller til at bløde skyer ud, så det ligner at de er i bevægelse.

Læs mere om fotografering