Hvis man fotograferer i RAW

Brug kameraprofiler i RAW-konverteringen – Det kan til tider være meget svært at få farverne på billedet til at se rigtige ud. Hvis man fotograferer i RAW, kan man benytte sig af kameraprofiler og med et enkelt klik gøre det betydeligt lettere for sig selv at ramme de helt rigtige farver i RAW-konverteringen. Her viser vi, hvordan man let ændrer billedets kameraprofil i Photoshops RAW-konverter og Lightroom.

Mangler i en dygtig fotograf?

Kameraprofiler er en “opskrift”, der fortæller kameraet eller det computerprogram, man bruger til at konvertere RAW-billeder

Kameraprofiler er en “opskrift”, der fortæller kameraet eller det computerprogram, man bruger til at konvertere RAW-billeder, hvordan farverne i billedet skal tolkes. Nogle farveprofiler er egnede til motiver med sarte nuancer, fordi de holder igen med farvemætningen i billedet, mens andre farveprofiler er bedre egnede til motiver med klare farver, fordi de tolker farverne med større farvemætning og kontrast. Kameraprofiler kan bruges, både hvis man fotograferer i RAW-formatet eller i JPEG-formatet. Såfremt man fotograferer i JPEG, skal man dog indstille kameraprofilen på kameraet, før billedet tages, da den ikke kan ændres efterfølgende. Hvis man i stedet tager billeder i RAW-formatet, kan man efterfølgende indstille kameraprofilen i RAW-konverteren på computeren. Netop muligheden for let at kunne justere billedets farver i efterbehandlingen er RAW-formatets store force, og da det ikke altid er let at vurdere, hvilken kameraprofil der passer bedst til et givet motiv, er det en fordel at fotografere i RAW, når man vil bruge den optimale kameraprofil til billedet. For at illustrere, hvor stor betydning kameraprofilen har på billedets farver, er herunder vist en serie med det samme billede konverteret med forskellige farveprofiler uden anden redigering i Lightroom 5.

Forskellige kameraprofiler giver det samme billede forskellige farvetoner.

I Lightroom findes menuen til at ændre kameraprofilen i højre side af skærmen under punktet Camera Calibration. Når man klikker på “Profile” fremkommer en boks, hvor man kan vælge mellem de forskellige kameraprofiler som vist på figur 1. Hver enkelt kameraprofil har sine egne karakteristika, og man må derfor prøve sig frem for at finde ud af hvilken profil, der er optimal at bruge. Man skal også være opmærksom på, at den samme kameraprofil brugt på forskellige kameraer, kan give forskelligt resultat. Eksempelvis har jeg erfaring med, at kameraprofilen Adobe Standard, der er en kameraprofil, der er standardprofilen i Lightroom, passer ganske godt til Canon EOS 7D. Til Canon EOS 70D bruger jeg derimod ofte profilen Camera Landscape for at opnå nogenlunde de samme farvetoner.

I Photoshops RAW-konverter

I Photoshops RAW-konverter (Adobe Camera RAW), der er den menu, der fremkommer, når man åbner et RAW-billede i Photoshop (Elements, CS eller CC), kan man ligesom i Lightroom vælge kameraprofiler til billederne. Menuen med kameraprofiler er markeret med et kameraikon og findes i tredje fane i højre side af skærmbilledet som vist på figur 2. Kameraprofilerne er de samme som i Lightroom.

Det er muligt at indstille kameraprofiler i de fleste RAW-konvertere, så uanset hvilken konverter man bruger, er det værd at gøre sig bekendt med de forskellige profilers indvirkning på billedets farver.

Se flotte fotos ved professionel fotograf der skyder i Raw format her.